Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Vranić: Data podrška Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS

Na sastanku koji je upriličen u prostorijama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS danas je ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić razgovarao sa v.d. direktoricom Amrom Bašić-Živadinović o aktivnostima poduzetim u prethodnom periodu, s naglaskom na napore koje ovaj zavod čini tokom pandemije, kao centar urgentne medicine.

Ovom prilikom, izneseni su i podaci o pojačanom broju posjeta građana sa simptomima Covid-19, a posebno dobnih skupina od 30 do 50 godina. Bitno je naglasiti da su to, u većini slučajeva, pacijenti koji su nevakcinisani ili vakcinisani samo jednom dozom vakcine protiv Covid-19.

Podsjećamo i da je u saradnji Ministarstva zdravstva KS i Općine Stari Grad nedavno otvoren prvi punkt Hitne medicinske pomoći koji je već mjesec dana na raspolaganju građanima 24 sata, a nalazi se u neposrednoj blizini zgrade ove općine.
V.d. direktorica Živadinović je istakla da je ovaj punkt u par navrata imao više posjeta nego punkt u sjedištu ovog zavoda.
Dodala je i da je ovo periferni punkt medicinsko-terenskih ekipa koje su većinom na terenu, ali isto tako primaju i sve pacijente koji im se obrate direktno na punktu.

Na sastanku je najavljeno skoro održavanje i edukacija uposlenika na različitim stručnim seminarima u organizaciji Evropskog reanimacijskog vijeća - ERC.

Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta i obilježava se 16. oktobra svake godine s ciljem da se skrene pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije, odnosno oživljavanja.
U skladu sa tim, i na ovaj dan i ove godine Zavod hitne medicinske pomoći bit će učesnik okruglog stola na ovu temu, kao i čitavog niza drugih planiranih aktivnosti koje će se organizirati.

Ministar Vranić je iskazao punu podršku budućem radu i svim ostalim planiranim aktivnostima ovog zavoda.