Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Vranić čestitao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara: Hvala vam na predanom radu u borbi za svaki život

Svake godine 12. maja, na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara, jedne od najhumanijih profesija.

Ovom prilikom, ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr Haris Vranić upućuje čestitku medicinskim sestrama i tehničarima Kantona Sarajevo, koji su svakodnevno uz svoje pacijente.

“Hvala im na neumornom i predanom radu u borbi za svaki život, posebno tokom trajanja pandemije”, navodi ministar Vranić.

Edukovani, kompetentni i zadovoljni sestre/tehničari najveće su bogatstvo za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja.

Naglasio je i da smo u prethodne dvije godine, više nego ikada ranije, uvidjeli da je neophodno kontinuirano ulagati u ovu profesiju, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na vanredne situacije.

U skladu sa tim, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nedavno je potpisalo kolektivni ugovor sa Strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, koji je donio povećanje plata u iznosu do 350 KM za ovu kategoriju zdravstvenih radnika.