Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Rešidat i ambasador Pammer razgovarali o mogućnostima otvaranja Zemaljskog muzeja

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer posjetio je danas ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samera Rešidata. Ambasador Pammer je novoimenovanom ministru zaželio uspjeh u budućem radu, te je iskazao interes za mogućnost posredovanja Ambasade u projektima iz oblasti kulture koji se realiziraju u Kantonu. Tom prilikom, posebno je akcentirano pitanje mogućnosti i načina ponovnog otvaranja Zemljskog muzeja za javnost.

„Njegovoj ekselenciji Pammeru sam prezentirao plan Ministarstva kulture i sporta KS koji za cilj ima ponovno otvaranje za javnost Zemljskog muzeja, te se nadam da će on biti podržan od Ambasade. S obzirom da je riječ o jednoj od sedam institucija kulture od državnog značaja, u realizaciju tog plana će uz Ministarstvo kulture i sporta KS, biti uključeno i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS“, izjavio je nakon sastanka ministar Rešidat navodeći da će detalji rješenja za Zemaljski muzej uskoro biti prezentirani javnosti. On je također istakao kako čekuje da će planirane aktivnosti dobiti podršku svih ambasada, veleposlanstava, ali i privrednih subjekata u BiH.

U razgovoru sa ambasadorom Pammerom ministar Rešidat je istakao da Bosna i Hercegovina i Kanton Sarajevo duguju posebnu zahvalnost Republici Austriji zbog  podrške koju pruža našoj zemlji i njenim institucijama kroz niz projekata.