Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Muharem Fišo: Najavljena participacija Ministarstva u izgradnji muzeja na Trgu Heroja

Rješavanje problematike boračke populacije sa područja općine Novo Sarajevo bila je povod današnjeg sastanka ministra za boračka pitanja KS Muharema Fiše sa načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom. Ovom prilikom, dogovoreno je i da će resorno ministarstvo participirati u izgradnji muzeja na Trgu Heroja.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o zapošljavanju demobilisanih boraca putem realizacije projekata iz oblasti zimskog turizma i klimatske rehabilitacije. Data je puna podrška ovakvoj vrsti projekata.

Nakon završenog sastanka, ministar Fišo je zajedno sa načelnikom općine Novo Sarajevo položio cvijeće na Spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima „Hrasno“ i „Hrasno brdo“ i na ovaj način im odao počast.

„Naš zajednički zadatak je da se s ponosom sjećamo svih šehida i poginulih boraca i da nastojimo prenositi istinu mlađim generacijama kako se ono što je bilo nikada ne bi zaboravilo“, poručio je ministar Fišo.

Načelnik Koldžo je podsjećajući na slavne dane odbrane Općine Novog Sarajeva, Grada Sarajeva i BiH od agresora istakao da su patrioti sa područja ove mjesne zajednice 11. aprila 1992. godine formirali Krizni štab mjesne zajednice, po čemu je taj datum proglašen kao Dan mjesne zajednice „Hrasno“.

            „Ovo mjesno područje ima 28 šehida i poginulih boraca čija su imena izgravirana na pločama Spomen – obilježju Hrasno“,  rekao je Koldžo.