Ministar Kurić ugostio šampione Plesnog kluba „Aster“: Podrška razvoju plesne kulture

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas predstavnike Plesnog kluba „Aster“ - predsjednika kluba i plesača Vedrana Marčetu, instruktoricu i plesačicu Valentinu Vavra, te plesačicu juniorku Henu Helppikangas.

Ovom prilikom, ministar Kurić je plesačima čestitao na cjelokupnom uspjehu u ovoj godini, posebno na rezultatima koje su postigli na Evropskom prvenstvu latinoameričkih i karipskih plesova.

Plesni klub „Aster“ je na tom takmičenju ostvario niz značajnih rezultata. U kategoriji odraslih u argentinskom tangu Valentina i Vedran su postali evropski prvaci, te osvojili treće mjesto u kategoriji salse. Ovaj klub dao je i evropske prvakinje u formaciji Latin Show juniori, drugo mjesto u Latin Show grupe juniori, te četvrto mjesto Latin Show duo.

„Izuzetno smo ponosni na uspjehe mladih plesača Bosne i Hercegovine. Zato smo danas sa šampionima bosanskohercegovačkog plesa razgovarali o podršci njihovog odlaska na svjetsko prvenstvo i o nizu projekata za razvoj plesne kulture u Kantonu Sarajevo“, naglasio je ministar Kurić.

Predsjednik Marčeta je rekao da je izuzetno zahvalan ministru Kuriću na mogućnosti da se sa Ministarstvom kulture i sporta KS ostvari saradnja na popularizaciji plesa kroz srednje škole na području našeg kantona.

„Ministarstvo je uvijek pružalo podršku projektima kojima se populizira plesna kultura, najbolji primjer za to je Austrijski bal, čiji smo jedan od organizatora“, kazao je Marčeta.