Novosti

18.06.2018

Na Fakultetu za upravu-pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena promocija novog master studija pod nazivom "Javne nabavke u upravi", koji će se na ovoj visokoškolskoj ustanovi realizirati od naredne akademske godine.

Kako je navedeno, program...

18.06.2018

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć Bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada koju su krajem aprila ove godine dogovorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i  gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

„U proteklih 20...

18.06.2018

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedateljicom Skupštine KS Anom Babić odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra počinjenog u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 23 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja iz Nedžarića, čekajući u redu za vodu, smrtno je stradalo sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno. Ubijeni su: ...

18.06.2018

Predstavnici SABNOR-a BiH, ali i drugih antifašističkih udruženja iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, na Tjentištu su u nedjelju obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci, a manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Antifašisti su položili vijence, te se prisjetili jedne od najvećih bitaka iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima u kojoj su poginula 7.543 borca.

...
18.06.2018

Povodom obilježavanja Dana šehida, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je u subotu na Ilidži porodicu rahmetli Samira Škaljića, nosioca priznanja „Zlatna policijska značka“ koji je poginuo 1993. godine u Sarajevu.

Ministar Fišo se u razgovoru sa Samirovom majkom Fikretom i ocem Bajrom, koji je ratni vojni invalid, prisjetio plemenitog Samirovog djela i lika...

18.06.2018

Povodom obilježavanja 26. godišnjice pogibije Alije Miladina, legendarnog komandanta borbene grupe Zelenih beretki Bosnae 3, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je u subotu cvijeće na njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači.

Komandant prve protivoklopne jedinice u BiH poginuo je 1992. godine na Vracama, na dužnosti komandira pomenute jedinice Općinskog štaba Teritorijalne...

14.06.2018

U povodu Ramazanskog bajrama, predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, dopredsjedavajući Sabahudin Delalić...

14.06.2018

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi utvrđen je danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo te upućen u skupštinsku proceduru sa prijedlogom da javna rasprava o ovom izuzetno važnom zakonu traje 90 dana.

Prema riječima ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića, radi se o jednom od najvažnijih zakona, čije se donošenje i stupanje na snagu očekuje godinama.

„Ovaj zakon je rezultat posljednjeg dvogodišnjeg rada...

14.06.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na svom današnjem zasjedanju analizirala provedene i tekuće pregovaračke procese i aktivnosti sa reprezentativnim sindikatima koji djeluju u Kantonu Sarajevo, te sublimirala rezultate sedam potpisanih kolektivnih ugovora.

U Kantonu Sarajevo u oblastima obrazovanja, zdravstva, unutrašnjih poslova, komunalne privrede i organa uprave, djeluje 12 sindikata, od čega 11 reprezentativnih, koji zastupaju...

14.06.2018

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša, danas je obilježena 26. godišnjica od ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji poginuli na brdu Ranovača.

...

14.06.2018

Asim Džambasović, brigadir Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivši ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo preminuo je sinoć u 69. godini života.

...

14.06.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata majskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je...

14.06.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Republike Italije namjerava u školskoj 2018/2019. godini ponuditi učenicima mogućnost izučavanja italijanskog jezika kao drugog stranog jezika, najavljeno je na sastanku ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem.

Učenici bi ovaj strani jezik izučavali od petog razreda...

13.06.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je učestvovao u najavnoj press konferenciji Internacionalnog festivala književnosti „Bookstan“ koji će se u svom trećem izdanju održati od 4. do 7. jula 2018. godine u Sarajevu, te okupiti oko stotinu autora u sedam programa.

U svom obraćanju ministar Kurić je, između ostalog, naglasio kako se 2016. godine uvidjelo da pisci i izdavači nisu u dobrom...

13.06.2018

Memorijalno-historijski susret „Odbrana Donjeg Kotorca“, Dan ove mjesne zajednice i godišnjica formiranja 4. Motorizovanog bataljona 4. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH obilježeni su danas polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima, učenjem Fatihe i prigodnim kulturno-umjetničkim...

13.06.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić primili su danas u zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao kako će podržati svaki vid buduće privredne, turističke i kulturne saradnje.

“Godinama već organizujemo niz kulturnih programa, među kojima su i Dani iranskog filma. Na području vašeg kantona se nalazi i Perzijsko –...

12.06.2018

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo obavještavaju korisnice ove vrste zdravstvene zaštite da će u petak, 15. juna 2018. godine, zbog Ramazanskog bajrama, ova ustanova organizovati rad dežurnih službi na dva lokaliteta u Kantonu Sarajevo.

Dežurne...

12.06.2018

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) dogovorili su na današnjoj sjednici da se naredna 43. redovna radna sjednica SKS održi u ponedjeljak 25. juna ove godine s početkom u 09:00 sati.

Usaglašen je dnevni red ove sjednice, prema kojem će zastupnici i na ovoj sjednici, nakon zastupničkih pitanja i inicijativa, razmatrati informacije o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „GRAS” te Uprave „Vodovoda i kanalizacije” sa...

12.06.2018

Od naredne školske 2018/2019.godine u Gimnaziji Obala bit će realizovan frankofoni dvojezični program, koji će učenicima prve godine omogućiti pohađanje časova na bosanskom i francuskom jeziku uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Ovo je najavio direktor pomenute gimnazije Benjamin Hedžić na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom.

"Zahvaljujući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici...

12.06.2018

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas ...