Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Kurić primio jedinog slijepog bh. sprintera: „Našem Omaru želim svu sreću i uspjeh“

Omar Bojčić, slijepi devetnaestogodišnjak, jedini je bosanskohercegovački atletičar sprinter u T 11 kategoriji koji će krajem ovog i početkom narednog mjeseca nastupiti na Juniorskom svjetskom paraatletskom prvenstvu u Švicarskoj.

Tim povodom, danas ga je primio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

„Naša dužnost i obaveza jeste da podržimo Omara u njegovom nastojanju da napravi što bolji rezultat“, naglasio je ministar Kurić.

Istakao je i kako ne sumnja da će mladi Omar učiniti sve kako bi se sa ovog takmičenja vratio s dobrim rezultatom te mu zaželio puno sreća i uspjeha u njegovim budućem sportskim takmičenjima, ali i u životu.

Ministarstvo kulture i sporta KS će upotpunosti snositi troškove nastupa Omara i njegov ekipe na ovom prvenstvu.

„Mnogo mi znači ova podrška ministra Kurića i Ministarstva, učinit ću sve kako bih postigao što bolji rezultat“, kazao je mladi bh. paraatletičar.

Dodao je kako mu je poznato da ovo Ministarstvo kontinuirano podržava sport, a posebno invalidski.

Omar je rođen 22.05.2000. godine. Nakon gubitka vida u 12. godini života ne posustaje i bavi se raznim vrstama sportova, u kojima je osvajao mnogo medalja i trofeja. Sredinom 2018. godine počinje trenirati atletiku u Atletskom klubu osoba sa invaliditetom Novi Grad Sarajevo, u kojoj ostvaruje zapažene rezultate.  Pored ovog takmičenja, Omarov cilj je ostvariti što bolji rezultat na Paraolimpijadi u Tokiju 2020. godine. Omar je na nedavno održanom takmičenju u Ljubljani ostvario zapažene rezultate, u disciplini na 100 metara osvojio je zlatnu medalju, a u trci na 400 metara, koja nije njegova primarna disciplina, okitio se srebrenom medaljom.