Ministar Kurić primio evropsku karate prvakinju Mirnesu Bektaš: Ministarstvo kulture i sporta će nastaviti pružati podršku našim najboljim sportskim ambasadorima

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je danas Mirnesu Bektaš koja je nedavno osvojila naslov prvakinje Evrope u karateu u konkurenciji do 21 godine i selektora Karate reprezentacije Bosne i Hercegovine Suada Ćupinu.

Mirnesa je, kao članica Karate kluba „Bosna“, na ovom 45. evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 takmičare u ruskom Sočiju osvojila najsjajnije odličje u borbama u kategoriji +68 kilograma. Na putu do zlatne medalje pobijedila je predstavnice Finske, Austrije i Izraela.

“I ovoga puta moram izraziti naš beskrajni ponos zbog uspjeha mladih sportista Bosne i Hercegovine. Ministarstvo kulture i sporta KS će Mirnesi dodijeliti novčanu nagradu za uspjeh i vrhunski rezultat”, naglasio je ministar Kurić.

Istakao je i kako će resorno ministarstvo koje predvodi nastaviti pružati podršku našim najboljim sportskim ambasadorima, te paralelno pomagati i raditi na poboljšanju infrastrukture kako bi se osigurali što bolji uslovi za njihove pripreme.

Mlada karatistkinja Mirnesa je, ovom prilikom, uputila riječi iskrene zahvalnosti ministru Kuriću i Ministarstvu zbog podrške koju kontinuirano pružaju svim vrhunskim bosanskohercegovačkim sportistima, a posebno mladima, čime im daju ključni podstrek da sa velikim rezultatima nastave graditi svoje sportske karijere.

Ovo je prva evropska medalja za Bosnu i Hercegovinu u karateu od kako je karate uvršten u Olimpijske sportove za Olimpijadu u Tokiju 2020. godine, što je izuzetan rezultat za Mirnesu i njene trenere te stručni štab na čelu sa selektorom Ćupinom.