Ministar Kurić predstavio javnosti impozantne rezultate rada

U prepunoj sali sarajevskog Doma mladih danas je održana prezentacija svih rezultata u segmentu kulture i sporta ostvarenih u toku trogodišnjeg manadata ministra Mirvada Kurića. Ovo je prvi put da jedan ministar, na samom kraju svog mandata odluči na ovakav način predstaviti sve ono što je tokom njegovog mandata postignuto i to onima koji su to i finansirali, građanima kantona Sarajevo, ali BiH.

„Na početku moram reći da su ovo naši zajednički uspjesi. Bez vaših kvalitetnih projekata ovakvi rezultati ne bi bili mogući“, izjavio je ministar Kurić. Sumirajući tri godine rada, ministar je podsjetio da su ulaganja u kulturu najveća u posljednjih deset godina.

„Budžet Ministarstva u 2015. iznosio je 25,5 miliona KM, a u ovoj 2018. godini 31,4 miliona KM. S ponosom mogu reći da, u poređenju iznosa iz 2015. sa 2018. godinom, budžet za sport je povećan sa 3 na 6 miliona KM, što je 100 posto i to su najveća ulaganja u sport od osnivanja Kantona. Budžet Ministarstva kulture i sporta je 4,2 posto od ukupnog Budžeta Vlade Kantona Sarajevo, što je rijetkost na ovim prostorima. Čak je veći procent nego u nekim Evropskim zemljama. Upravo zahvaljujući tome, uspjeli smo realizovati čitav niz kapitalnih projekata. U segmentu kulture uloženo je 770 hiljada KM, dok je na kapitalne projekte u segmentu sporta uloženo 2 miliona 120 hiljada KM“, kazao je u uvodnom obraćanju Kurić.

Josip Pejaković prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, osvrnuo se na period saradnje sa ministrom Kurićem: „Ministar je postao u teško vrijeme, ali je uporno radio i velika je čast svim institucijama kulture da na čelu imaju ovakvog čovjeka“.

„Ministar Mirvad Kurić je prepoznao da je u funkciji kulture i sporta, a ne da su kultura i sport u funkciji politike. To je čini mi se po prvi put, i iz vlastitog iskustva mogu to da potvrdim“, izjavila je glumica Jasna Diklić.

Ministar Kurić je u svom izlaganju naglasio i ponos što je sport u posljednje tri godine postao dostupan svakom djetetu u KS. Upravo takav pristup sportu polučio je vrhunske rezultate.

„Moram da kažem da sa Ministarstvom i resornim ministrom imamo odličnu saradnju. Podršku nije dobio samo džudo, već i svi vrhunski sportisti koji dolaze iz Kantona Sarajevo,“ kazala je bh. džudistica Larisa Cerić.

Jovan Divjak, u ime udruženja Obrazovanje gradi BiH zahvalio se ministru što je prepoznao ideju da su djeca žrtve rata naša trajna obaveza i što podržava projekte koji su fokusirani na inkluziju.

“Mi ne trebamo glasati za prošlost, nego za budućnost, a mladi su naša i sadašnjost i budućnost“, izjavio je Divjak.

„U mandatu ministra Kurića podrška Sarajevo Film Festivalu dobila je novi, strateški značaj. Realizaciji festivala data je podrška za sistematsko uključivanju mladih autora i filmskih radnika u savremene tokove filmske produkcije kroz projekt Sarajevo grad filma koji je u ovoj godini proizveo četiri kratkometražna i jedan dugometražni igrani film“, naglasio je Jovan Marjanović u ime direkcije Sarajevo Film Festivala.

Posjetioci su imali priliku vidjeti i nastup Emine Tarić, sa tačkom Sova iz inkluzivne predstave kojom će biti obilježeno otvaranje rekonstruisanog pozorišta Mladih, koje postaje prvo certificirano pozorište u regionu, dostupno svim osobama.

„Inkluzija nisu predstave koje se realizuju samo unutar udruženja. Prava inkluzija je uključiti sve osobe u svaku našu aktivnost“, naglasio je Kurić.

Predstavnici muftijstva travničkog i mnoga druga udruženja uručili su danas ministru Kuriću zahvalnice za podršku njihovim projektima u proteklom periodu. „Svako prizanje i zahvalnica imponuje, ali vas molim da mi se ne zahvaljujete na onom što je moj posao i moja obaveza. Političari su obrnuli vrijednosti, pa mislimo da se treba zahvaljivati kada samo rade svoj posao i to se mora zaustaviti,“ rekao je Kurić.

Osvrćući se na činjenicu da je preko 500 kulturnih i javnih radnika i sportista prisustvovalo današnjoj prezentaciji, ministar Kurić izjavio je: „Kada se ovakvi događaji organizuju na početku mandata veliki broj prisutnih ne treba da čudi, svako želi da vidi novog ministra. Međutim kada ovoliki broj osoba odvoji svoje vrijeme na kraju mandata to mi govori da sam uradio dobar posao i moram reći da sam duboko dirnut i iskreno zahvalan“.

Ministar Kurić posebno se zahvalio predstavnicima medija za uspješnu saradnju ostvarenu tokom mandata kao i podršku daljnjem jačanju kulture i sporta u našoj zemlji.