Ministar Kurić: Nastavak podrške “Maršu mira” i čuvanju kulture sjećanja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas Munira Habibovića, predsjednika Pododbora “Marša mira” koji se svake godine organizira u okviru obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ministarstvo će i ove godine, kao i prethodne, podržati organizaciju ovog Marša i dati doprinos da kulturno historijski program koji prati ovaj događaj bude bolji i bogatiji, primjeren odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici i ostalim žrtvama Podrinja.

Kako je ovom prilikom istakao Habibović, želja je da se saradnja sa Ministarstvom i Vladom KS, koja je pokrenuta prošle godine, na poziv ministra Kurića nastavi i ove godine.

"U svoje i u ime Organizacionog odbora, zahvaljujem se ministru i kompletnoj Vladi KS na pomoći da Marš mira i sjećanje bude dostojanstveno organizovan i obilježen”.

U sklopu kulturno-historijskog programa planirane su projekcije filmova i kraći historijski časovi, na kojim se mogu čuti svjedočenja preživjelih, dok će hor Djeca Srebrenice izvesti muzičku numeru Srebrenički inferno.

Ministar Kurić, prošle godine je i sam učestvovao u ovom Maršu:

"Obaveza svih nas je da jačamo značaj ovog Marša mira i čuvamo kulturu sjećanja. Ako me posluži zdravlje, planiram i ove godine učestvovati", najavio je ministar Kurić.

Marš mira od Nezuka do Potočara traje tri dana, od 8. do 10. jula svake godine, s isto toliko etapa. Svaka etapa duga je između 25 i 30 km i okončava se dolaskom u Potočare na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.