Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Kurić: Jedino i najbolje rješenje je izgradnja nove zgrade Historijskog arhiva

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić i v.d.direktor  Historijskog arhiva  Sarajevo Velid Jerlagić obišli su danas zgradu ove ustanove i na licu mjesta se uvjerili o oštećenjima izazvanim jučerašnjim zemljotresom.

Vidljive su pukotine na zidovima i na krilu zgrade koje je već odranije nestabilno , a gdje je smješten veliki dio arhivske građe i , kako naglašavaju uposleni, sa pravom strahuju od njegovog urušavanja.


“Pod hitno bi trebalo obezbijediti prostor za primitak i čuvanje ove građe. Naš Arhiv trenutno čuva oko 12 dužnih kilometara građe, a 90 posto  je smješteno baš u ovom objektu. Kao instituciji od značaja za Kanton  i njegove građane  mi moramo svu arhivsku građu da smjestimo na sigurno , suho i dostupno  mjesto kako bi je institucije i građani mogli koristiti,” istakao  je Jerlagić .


Ministarstvo kulture i sporta će, uz trenutne interventne mjere,  poduzeti i  konkretne korake  i odmah uputiti incijativu prema Vladi KS za izgradnju novog objekta Historijskog arhiva kao jedinog i konačnog rješenja čuvanja ove dragocijene građe ,  poručio je ministar Kurić


“ U međuvremenu ,od direktora i uprave Arhiva  do petka tražimo da dostave interventni plan izmještanja građe koja je ugrožna posljedicama potresa kako bi i nju i uposlene  zaštitili   od neželjenih posljedica ,” poručio je Kurić.


Ministarstvo  je još prije dvije godine Vladi i Skupštini KS uputilo prijedlog izmještanja arhivske građe iz postojećeg objekta u,  kako je to tada predložio Arhiv,  u prostore Zetre.  Za plaćanje kirije za izmještanje djiela građe Ministarstvo je doznačilo  Arhivu dodatnih  64 000 KM . Proces su vodili bivša uprave Arhiva i ZOI 84, no nisu uspjeli doći do konačnog rješenja.


Ministar Kurić je istakao  je da je ovo Ministarstvo  prošle  godine  doznačilo Arhivu i 160 000 KM  za uređenje Galerije u depo prostoru Ferhadija za smještaj dijela građe.