Vlada Kantona Sarajevo

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Hasanspahić posjetio KJKP „Sarajevogas": Iskazana očekivanja za značajno smanjenje duga za potrošeni gas do početka sljedeće sezone grijanja

Obezbjeđenje neophodnih finansijskih sredstava za izmirenje duga „Sarajevogasa“ prema „BH Gasu“ koji u ovom trenutku iznosi 57 miliona KM bio je povod današnjoj posjeti i sastanku ministra komunalne privrede i infrastrukture Senada Hasanspahića sa direktoricom ovog preduzeća  Nihadom Glamoč.

„'Sarajevogas' čini sve da vrati postojeća dugovanja kompaniji 'BH Gas', a očekujemo da će ovaj dug biti smanjen na najmanji mogući nivo prije početka sljedeće sezone grijanja“, kazala je direktorica Glamoč i dodala da u ovom smislu očekuje podršku resornog ministarstva i Vlade KS kako bi se kroz Budžet KS obezbijedilo redovno plaćanje pristiglih faktura.

Predložila je ministru Hasanspahiću da u predstojećem rebalansu Budžeta KS osigura 10 miliona KM inicijalnih sredstava za pokrivanje trenutnog duga.

 Ministar Hasanspahić se interesirao za načine provođenja tarifne politike u gasnoj privredi te za priliv sredstava koji se ostvaruje u ovoj oblasti. Zapitao se šta bi značilo provođenje tužbe koju je „BH Gas“ podnio protiv „Sarajevogasa“ kao i eventualno potpuno isključenje građana KS i ovog preduzeća kao korisnika ovog energenta.

„U narednom periodu zatražit ću da nam svi koji učestvuju u lancu isporuke prirodnog gasa dostave podatke o prilivu sredstava koju ostvaruju njegovom prodajom i distribucijom“, istakao je ministar Hasanspahić.

Iskazao je i potrebu da se u saradnji sa „Sarajevogasom“ pripremi i provede kampanja koja bi za cilj imala povećanje korisnika ovog ekološki najčistijeg energenta.

„Ciljevi su nam i da osiguramo stabilnost sistema isporuke prirodnog gasa te redovno plaćanje vaših usluga isporuke i distribucije od strane potrošača“, naglasio je ministar Hasanspahić te iskazao očekivanja da menadžment ovog preduzeća da pripremi konkretne prijedloge i rješenja čijom primjenom bi se bitno unaprijedilo poslovanje ovog preduzeća.

Obećao je i podršku resornog ministarstva, ali i Vlade Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, razgovarano je i o provođenju finansijske konsolidacije komunalnih preduzeća sa akcentom na KJKP „Sarajevogas“ jer ono kao jedan glavni akter u funkcionisanju komunalne privrede ima vitalnu funkciju u urbanom načinu življenja.

Na kraju sastanka, najavljeni su novi zajednički sastanci s temom rješavanja nagomilanih problema između KJKP „Sarajevogas“ i KJKP „Toplana Sarajevo“.