Ministar Kazazović uručio paketiće teško oboljeloj djeci koja pohađaju „Školu u bolnici“: „Željeli smo da bar nakratko vratimo osmijeh na lice ove djece“

Teško oboljelu djecu koja pohađaju "Školu u bolnici" na Pedijatrijskom odjeljenu bolnice na Jezeru obišao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, koji im je ovom prilikom uručio prigodne paketiće uoči novogodišnjih praznika.

Tokom obilaska odjeljenja, uvjerili smo se kako su se medicinsko osoblje i nastavnici potrudili da naprave jedno toplo porodično okruženje koje je itekako važno za oporavak ove djece, koja su se obradovala paketićima te pjesmom i svojim najljepšim osmijesima zahvalila ministru na darovima.

„Ovi mališani su pravi borci i mi smo željeli da im ovim paketićima uljepšamo dan i bar nakratko vratimo osmijehe na njihova mila lica“, rekao je ministar Kazazović.

„Škola u bolnici“ je projekt koji u Kantonu Sarajevo postoji već dvanaest godina. Zahvaljujući njemu djeca i adolescenti koji zbog bolničkog liječenja propuštaju nastavu u školi i nisu u mogućnosti da prate školski program, redovno uče, spremni su da se ponovno uključe u nastavak školovanja.

Matična škola ove humane prakse je OŠ "Vrhbosna," a koordinator Projekta je Marija Božić – Tičić, koja je tokom obilaska pojasnila kako je kroz 'Školu u bolnici' proteklih godina prošlo više od 8.000 osnovaca koji su zbog liječenja na Psihijatrijskoj klinici, Ortopediji, Dječijoj hirurgiji i Pedijatrijskoj klinici bolnice na Jezeru bili prinuđeni da izostaju sa redovne nastave.

Nastavnici koji rade s ovom djecu su istakli da dječaci i djevojčice pokazuju poseban interes da ne prekidaju učenje, i na kraju zaista budu dobri učenici koji se bez većih problema ponovno uključuju u redovnu nastavu.