Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Fišo sa delegacijom u Srebrenici obilježio 22. godišnjicu stradanja 74 građanina Srebrenice i okolnih mjesta

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo jučer je zajedno sa potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem te brojnim delegacijama boračkih i udruženja porodica žrtava rata kao i  predstavnicima lokalnih vlasti u Srebrenici položio cvijeće i odao počast na mjestu masakra koji se prije 22 godine dogodio u Srebrenici, kada su granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtile 74 građanina Srebrenice i okolnih mjesta, a više od 100 ranile na sportskom igralištu u ovom gradu.

Ovaj masakr se desio nekoliko dana prije nego je UN proglasio Srebrenicu „zaštićenom zonom“.

Hasan Hasanović, jedan od preživjelih očevidaca, prisjetio se da je mjesec dana ranije u grad ušao komandant UNPROFOR-a, francuski general Morion, i obećao da će Srebrenica biti proglašena zaštićenom zonom.

„Tog dana očekivali smo ga da se vrati i donese radosnu vijest. Na tribinama igrališta bilo je mnogo mladih. Narod je šetao ulicom pored igrališta, a ja sam sa društvom na tribini čekao svoj red da igram fudbal. Odjedanput začule su se eksplozije u gradu. Sjedio sam na prvoj tribini. Na par metara ispred mene na igralištu sam prvo vidio crni dim, a onda je odjeknula strašna eksplozija. Onesvijestio sam se. Kada sam došao k sebi čuo sam vrisku, jauke, okrenuo sam se i na tribinama iza sebe ugledao pokolj, ljude bez glava, nogu, ruku pokidanih trupova. Na ogradi iza, puno ljudskog mesa, dijelova tijela“, prisjetio se tog kobnog dana Hasanović.

Jučer je, 22 godine kasnije, na istom mjestu održan čas istorije te proučena fatiha za nastradale.