Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Delić na otvaranju prve eCommerce konferencije u Sarajevu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić prisustvovao je otvaranju prve konferencije o e-trgovini u BiH, pod nazivom "Let's do eCommerce", koja je održana jučer u Hotelu Hills u Sarajevu.

Konferenciju, prvu ovog tipa, organizovala je Asocijacija za internet trgovinu "eComm" u Bosni i Hercegovini, a na konferenciji se okupilo više od 250 predstavnika e-trgovine u BiH i regiji, što je bila prilika za sve učesnike da čuju neke od inspirativnih priča najuspješnijih preduzetnika iz eCommerce industrije iz zemlje i regije.

Ministar Delić obratio se prisutnima na samom otvaranju istakavši da je Ministarstvo privrede KS s velikim zadovoljstvom podržalo ovu konferenciju u okviru nastojanja za aktivno uključenje institucije u projekte i aktivnosti organizacija i udruženja koje promoviraju poduzetništvo i nove trendove u oblasti poduzetništva.

„E-model poslovanja, u što spada i sama e-trgovina je sadašnjost i budućnost poslovanja i sigurno je model otporan na globalne i učestale društveno – ekonomske promjene. Naš cilj je podržati projekte koji promoviraju modele i načine koji će našu privredu uključiti u savremene tokove, učiniti je stabilnijom i otpornijom na rizike u poslovanju i naravno povesti putem digitalnih transformacija koje više nisu nešto što će se dogoditi, jer se već događaju. Pitanje je samo koliko brzo ćemo sve to pratiti“, kazao je, između ostalog, ministar Delić.

Podsjetio je da je tokom prethodne godine Ministarstvo pružilo aktivnu podršku ovakvim i sličnim projektima, te da je u budžetu Ministarstva za 2023. godinu također planiran iznos od 350.000 KM za podršku projektima promocije poduzetništva i privrede u Kantonu Sarajevo.

U okviru prošlogodišnje podrške Ministarstvo privrede KS podržalo je organizaciju prve eCommerce konferencije kao zlatni sponzor.