Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Delić na “Danima poduzetništva” istakao potencijal malih biznisa kao generatora ekonomskog razvoja

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, u okviru podrške promociji poduzetništva i privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo, podržalo 24 projekta nevladinih organizacija, udruženja i kompanija. Među njima su i “Dani poduzetništva 2022.”, Udruženja za edukaciju “Nahla”.

Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić prisustvovao je današnjem panelu “Značaj cjeloživotnog učenja i neformalnog obrazovanja za poduzetništvo žena u BiH”, na kojem se obratio okupljenim poduzetnicama, kao i onima koje to žele postati.

Ministar Delić je istakao važnost podrške projektima kojima je cilj jačanje i osnaživanje žena u oblasti poduzetništva, posebno onih iz kategorije malih biznisa, kazavši pri tome da je svaki vid podrške, kao što su edukacije, radionice, motivacija i finansijska podrška na početku, uvijek značajniji i važniji od podrške koja dođe poslije, jer počeci su uvijek najteži.

“Mi u Ministarstvu smo to prepoznali i imamo programe kojima potičemo razvoj i rast malih i srednjih biznisa, onih koji žele dalje raditi na proširenju svog poslovanja, bilo kroz povećanje proizvodnje ili modernizaciju poslovanja - od digitalizacije, standardizacije do klasičnog proširenja proizvodnje. Osim toga, unaprijedili smo naše programe poticaja u odnosu na prethodnu godinu i cilj je, osluškujući stvarne potrebe privrednika, te programe iz godine u godinu unapređivati”, naveo je ministar Delić.

Cilj je, kako je istakao, osigurati makrostabilnost kroz ulaganje u infrastrukturu, odnosno proširenje poslovanja i tehnološku modernizaciju pogona malih i srednjih preduzeća, poticanje izvoza, pomoć malim i srednjim poduzećima pri pristupu povoljnijim izvorima finansiranja kroz plasiranje beskamatnih kreditnih linija. Prema njegovim riječima, cilj je i potaknuti osnivanje novih biznisa kroz početnu podršku neophodnu za pokretanje i održavanje biznisa u prvoj godini poslovanja.

“Mali biznisi, kao što su vaši, nastaju kao rezultat pojedinačne poslovne inicijative, koji uz pravilnu i blagovremenu podršku mogu postati glavni nositelji ekonomskog, odnosno privrednog razvoja donoseći na tržište nove vrijednosti kroz prepoznavanje potreba manjih grupa, sredine u kojoj živite i kroz spremnost na cjeloživotno učenje. Mi smo svjesni  važnosti podrške u pokretanju i unapređenju biznisa i zato naše programe poticaja razvijamo u skladu s potrebama malog i srednjeg poduzetništva. To je jedan od razloga zašto sam kao ministar privrede u protekle dvije godine proveo stotine sati s privrednicama i privrednicima. Osluškujemo potrebe privrednika i shodno potrebama pripremamo naše programe”, istakao je ministar Delić.

Ove godine 25 poduzetnica prošlo je javni poziv, a odobrena su im sredstva u ukupnom iznosu od 220.000 KM, dok je na programu podrške osnivanju startup biznisa 27 žena, od ukupno 47 kandidata. Prošle godine na ovom programu prošlo je 17 žena.