Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Bašić podržao Dane poduzetništva žena

Dani poduzetništva žena, tradicionalna manifestacija koja svake godine okupi oko 200 poduzetnica iz Bosne i Hercegovine i regiona, otvorena je sinoć u Sarajevu. Udruženje poslovnih žena u BiH na taj način već niz godina promovira poduzetništvo i pomaže poduzetnicama da svoje proizvode dizajniraju i plasiraju na tržište.

Ministar Bašić obratio se prisutnima na otvorenju manifestacije, poručivši da je podrška ženskom preduzetništvu u fokusu Vlade i Ministarstva privrede KS kojim upravlja: „Bilo mi je zadovoljstvo i čast podržati ovu manifestaciju i učestvovati u njenom otvorenju. Ministarstvo ove godine izdvaja 150.000 KM kao posebnu liniju podrške za poticaj ženskog preduzetništva. Naravno, ovaj je iznos isključivo za preduzetnice, ali ih ne sprečava da apliciraju i za sve druge poticaje Ministarstva kojih će u ovoj godini biti više nego ikada do sada, oko 11 miliona KM, za poljoprivredu, malu privredu, zapošljavanje mladih i td. I već do kraja ovog mjeseca aprila krećemo s implementacijom ovih sredstava.“

Manifestacija među ostalima okuplja poslovne žene iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, kao i iz Slovačke, Mađarske, te naše žene koje žive u Austriji i imaju svoje poslovno udruženje.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH Aida Zupčević između ostalog kazala je da ohrabruje  prisustvo i podrška federalnih i kantonalnih čelnika, između ostalih i ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo Harisa Bašića, što daje naznaku da i političari shvaćaju ovu pozitivnu priču ženskog preduzetništva u BiH.

Manifestacija je podržana od Evropske unije, traje od 8. do 12. aprila i njeni brojni sadržaji bit će održani u Sarajevu i Tuzli. Između ostalog, ona uključuje promotivne aktivnosti, panele i B2B sastanke usmjerene na jačanje ženskog poduzetništva u BiH.

Posebno značajan segment događaja jeste predstavljanje tzv. Korpe blaga pod nazivom “BH Treasures”, u kojoj su objedinjeni proizvodi napravljeni vrijednim rukama bosanskohercegovačkih žena, a koji će ubuduće biti dostupni putem web shopa BH Treasures, na web stranici Udruženja.