Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Avdić: Ponosni smo na Pehlivanovića, naša podrška neće izostati

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić primio je danas najboljeg bosanskohercegovačkog igrača bilijara Sanjina Pehlivanovića, u čijoj pratnji je bio njegov otac Senad, a koji mu je i trener.

Ovom prilikom, ministar Avdić čestitao je uspješnom mladom sportisti koji niže uspjehe širom svijeta, te obećao podršku Ministarstva i Vlade KS u nastavku njegove karijere. 

Dvadesetogodišnji Pehlivanović nedavno je u finalu Evropskog prvenstva u disciplini "devetka" izgubio od jednog od najboljih igrača svijeta i nekadašnjeg svjetskog prvaka Joshue Fillera rezultatom 9:8 i na taj način ostvario najveći uspjeh u karijeri.

“Izuzetna je čast i privilegija sresti se s jednim mladim sportistom koji ima veliki broj osvojenih titula. Ministarstvo kulture i sporta i Vlada KS u potpunosti podržavaju mlade sportiste. Naravno, koncept u kojem oni žive i ostvaruju rezultate ne može se nazvati u potpunosti idealnim, ali mi kao izvršna vlast činimo sve da pružimo maksimum podrške. Naredna godina je Sanjinu, kao i svim sportašima vrlo bitna, to jedan vrlo zgusnut kalendar, ali iskreno vjerujem da će Ministarstvo nastaviti na jedan poseban način da podržava sve ovo što Sanjin, kao promotor BiH i Kantona Sarajevo, bude radio”, najavio je ministar Avdić.

Naglasio je da je važno ne praviti razliku među sportovima, da treba vrednovati rezultat i da su mladi sportisti poput Pehlivanovića uzor mladim ljudima, jer pokazuju da se uz čestit i predan rad mogu napraviti rezultati.

“Sanjin je jedan od tih i trebamo biti ponosni što ovakvog mladića imamo u Kantonu Sarajevo, tako da naša podrška neće izostati”, najavio je ministar Avdić.

Sanjin Pehlivanović zahvalio je ministru Avdiću na pozivu i podršci koju koja mu mnogo znači pred predstojeća velika takmičenja.

“Već u srijedu idemo u Italiju na posljednji Eurotour. To je sistem kao ATP u tenisu, gdje imamo šest turnira godišnje i gdje se rezultati zbrajaju za svjetska i evropska prvenstva. Poslije toga, slijede pripreme za Svjetske igre naredne godine u Sjedinjenim Američkim Državama, na koje sam se plasirao drugim mjestom na Evropskom prvenstvu”, rekao je Pehlivanović.