Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Avdić od rediteljice Žbanić preuzeo Zahvalnicu dodijeljenu Ministarstvu kulture i sporta KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić primio je danas rediteljicu i producenta filma „Quo Vadis, Aida?“ Jasmilu Žbanić i Damira Ibrahimovića.

Današnjem prijemu pridružio se i premijer KS Edin Forto.

Rediteljica Žbanić je ministru Avdiću predala Zahvalnicu naslovljenu na resorno Ministarstvo kulture i sporta KS, zbog prethodne konkretne podrške snimanju, ali promociji ovog izuzetno važnog bosanskohercegovačkog filmskog ostvarenja.

Tokom prijema, u razgovoru je najviše pažnje posvećeno priznanju koje dato ovom bh. filmu, koji govori o genocidu u Srebrenici, činjenicom da je selektiran među 15 filmskih ostvarenja kandidata za ovogodišnjeg Oskara.

I ovoga puta je naglašeno kako je ovim činom film „Quo Vadis, Aida?“ ušao u uži izbor za najbolji film van engleskog govornog područja.

Na današnjem prijemu je bilo riječi i o budućim projektima i planovima Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, koje namjeravaju realizirati, a koji su izuzetno zanimljivi i ambiciozni.

„Baš kao što je to i do sada bio slučaj, resorno ministarstvo i Vlada KS sa zadovoljstvom će podržati i sve vaše buduće projekte, jer ste svojim dosadašnjim filmskim ostvarenjima na najbolji način prezentovali bosanskohercegovačku kinematografiju i kulturu uopšte, te pokazali kako su vaši filmovi najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu“, naglasio je ministar Avdić.