Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Avdić na konferenciji „Mladi lideri-lideri u procesima zaštite u sportu”: Istaknuta podrška Specijalnoj olimpijadi i inkluzivnim udruženjima

Povodom 11. oktobra kada se u svijetu obilježava “Svjetski dan djevojčica”, Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine je, uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH (UNFPA), organizovala konferenciju u Sarajevu pod nazivom „Mladi lideri-lideri u procesima zaštite u sportu”.

U radu ove konferencije učestvovalo je 46 mladih sportista sa i bez invaliditeta koji promovišu principe inkluzije u sportu, zaštite sportista, sa posebnim osvrtom na sportistkinje sa invaliditetom. Pored sportista na Konferenciji je učestvovalo šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članova porodica, njegovatelja.

Na konferenciji su se obratili i ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić, kao i predstavnik UNFPA u BiH Hector Ramirez.

„Želim reći da će Specijalna olimpijada imati podršku Ministarstva za kulturu i sport, kao i Vlade Kantona Sarajevo u cjelini. Uvijek ćete imati podršku i partnera u nama“, istakao je u svom obraćanju ministar Avdić.

Dodao je i da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno sa prisutnim inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama, šampioni i primjer kako se treba udružiti i zajedno djelovati.

Predstavnik UNFPA u BiH Ramirez je naveo da je zadovoljan dosadašnjom partnerskom saradnjom na sprovođenju zajedničkog programa, čiji je cilj poboljšanje položaja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

„Posebno mi je drago da ste se odlučili za obilježavanje 'Svjetskog dana djevojčica', ali i zbog pokrenute inicijative da se ozbiljnije pristupi zaštitnim mjerama u sportu“, naglasio je Ramirez.

Svi učesnici konferencije su se složili da sport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran, bez diskriminacije, sa razvijenim zaštitnim procedurama, uz omogućavanje jednakog pristupa djevojčicama i dječacima svih sposobnosti i uz uvažavanje posebnih potreba svakog uzrasta djeteta.

Teme koje su prezentovane, ovom prilikom, su :

- Lideri u Bosni i Hercegovini – Edna Šunjić i Aldina Husejinović – O inkluziji se ne priča – inkluzija se živi

- Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport – Sabina Šunjić – Udruženje „Život sa Down sindromom“ FBiH

- Kako njegovati zdrave odnose - neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja - Ivana Vlaić, predstavnica Nogometnog saveza BiH

- Spolna dinamika u sportu - Vesna Bajkuša - vrhunska košarkašica

- Kako unijeti promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub – razvojne sportske aktivnosti – SOBiH prof. dr. Kada Delić-Selimović.