Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Avdić na Dječijem sajmu poručio: "Mnoštvo je sadržaja za druženje i igru, dalje od mobitela i digitalnog okruženja"

Pod počasnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, jučer je otvoren najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini. Festival se održava u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu 19. i 20. novembra.

Ambasador festivala najbolji bh. atletičar Amel Tuka, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, direktorica Transfuzijskog zavoda FBiH prim.dr. Aida Đozo i Maja Graholski, direktorica festivala, u pratnji mališana Basics škole, otvorili su ovogodišnji, sedmi po redu, Dječiji sajam.  

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je, ovom prilikom, iznio stav da je sajam veliki događaj za djecu i roditelje i prilika za kvalitetan vikend.

"Mnoštvo je sadržaja za druženje i igru, dalje od mobitela i digitalnog okruženja", poručio je, između ostalog, ministar Avdić.

A tokom cijelog jučerašnjeg dana u okviru festivalskog programa sajma, nastupilo je više od 1.000 mališana, koji su svojom, pjesmom, plesom, sportskim prezentacijama i mnogim drugim sadržajima predstavili svoje talente i vještine, a svi zajedno su više puta plesali s maskotama uz himnu sajma, „Kao ti ja“.

U okviru ovogodišnje akcije „Trči, vježbaj, budi jak“, na sajmu su bile dostupne mnoge sportske aktivnosti za djecu od kojih je najposjećeniji bio poligon s preprekama Sportlanda, te štand OC Jahorina, gdje su se mališani učili osnovama skijanja. 

Djeca su tokom cijelog dana bojala, crtala, igrala se, degustirala razne proizvode i osvajala nagrade na štandovima više od 40 izlagača. Najposjećeniji su bili štandovi dm-a i Becutana, gdje su mame mogle premotati ili dojiti bebu u intimnom okruženju, a djeca se družiti s klaunom i maskotama, te igrati. Na štandu Dukata mališani su mogli crtati i popiti Čokoladno mlijeko, a na Violetinom kupiti proizvode po posebnim sajamskim cijenama, te dobiti lijepe poklone. Po prvi put u BiH na sajmu se predstavio brend organskih proizvoda za djecu Organix, ali i Mepal i Twistshake koji je za roditelje pripremio popuste do 70%, a za mališane poklone. Mlinar se pobrinuo da niko ne bude gladan, a Jana je osigurala vodu za svu djecu.

Do 15.00 sati na sajmu je prikupljeno 27 doza krvi na štandu Transfuziološkog zavoda, a prvi dan sajam je posjetilo gotovo 12.000 posjetioca.

Najposjećeniji štand bio je MUP-a KS, gdje su djeca imala priliku slikati se u službenom policijskom vozilu i na motoru, te družiti sa specijalcima i upoznati se s njihovom opremom, ali se i u njoj slikati. Jedna od djeci najzanimljiviji maskota bila je Čistunko KJPK Rad, a Javna vatrogasna brigada je djeci prezentirala vatrogasnu opremu i vozilo. 

Sajam je otvoren i danas do 18.30 sati, dok je ulaz besplatan.