Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Alikadić najavio subvencije za filmsku i TV proizvodnju sa 500.000 KM

„Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo kreće u implementaciju planiranog programa subvencija za snimanje filmova i TV serija, kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja“, najavio je danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić na sastanku sa predstavnicima bosanskohercegovačke filmske industrije koje je predvodio direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kanton Sarajevo, uz već jasan doprinos kulturi, društvenoj uključenosti i jačanju zajednica, prepoznaje i potencijale kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane najbrže su rastući sektor globalne ekonomije.

U Evropi ove industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije i predviđanja su da će ovaj sektor biti važan faktor ekonomskog oporavka nakon krize.

„Uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona je u tom kontekstu od strateškog značaja, jer su upravo ove industrije motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi oko 5 posto ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo“, poručio je ministar Alikadić, te dodao kako je u ovom kontekstu značajna činjenica da je Sarajevo i zvanično proglašeno UNESCO gradom filma.

Cilj ovog programa je stvoriti nova radna mjesta i osposobiti mlade za rad u savremenim, međunarodno kompetitivnim privrednim granama kreativnih industrija, povećati obim proizvodnje visoko kvalitetnog filmskog i TV sadržaja u Kantonu Sarajevo, ostvariti povrat investicije i pozitivan uticaj na priliv sredstava u budžet Kantona Sarajevo, osigurati priliv direktnih stranih investicija kroz koprodukcije i privlačenje mobilnih produkcija, povećati stručnost i mobilnost mladih u polju kreativnih industrija kroz trening i rad na međunarodnim projektima, restruktuirati postojeće i stvoriti nove kapacitete u filmskom i TV sektoru Kantona Sarajevo, obogatiti kulturnu ponudu stanovnicima Kantona Sarajevo te ojačati međunarodni brand Sarajeva, kao filmskog i turističkog centra regije.

Za ove svrhe je prvobitno planiran iznos od 2.000.000 KM za 2020. godinu. Međutim, s obzirom na potpuni prekid proizvodnje u prva dva kvartala ove godine usljed pandemije, te smanjeni broj projekata koji bi mogli ući u snimanje u drugoj polovini godine, Ministarstvo kulture i sporta KS namjerava izdvojiti 500.000 KM za ove svrhe do kraja godine i tako pomoći oporavku ove grane privrede i kulture. Poticaj je zasanovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, koproducentu ili servisnom producentu. Povrat će se vršiti na osnovu kriterija donešenih Uredbom Vlade KS i Pravilnikom Ministarstva kulture i sporta. Do isplate će dolaziti nakon što je proizvodnja završena i finansijska revizija kompletirana, te nekoliko mjeseci nakon što je Ministarstvo finansija prikupilo različite poreze na osnovu same proizvodnje.

Sastanku su prisustvovali i Jovan Marjanovic, profesor na Akademiji Scenskih Umjetnosti i rukovodilac Cinelink-a,  industrijskog dijela SFF-a, Amra Baksic, profesorica na ASU, producent i dio SFF-a kao rukovodilac Marketa, te Magdalena Popović, rukovodilac projekta UNESCO Sarajevo Grad Filma i koordinator Specijalnih projekata na SFF-u.