Memorandumom o razumijevanju UNDP - a i Vlade Kantona Sarajevo nastavlja se uspješna saradnja, posebno u oblasti pružanja zdravstvenih usluga

Memorandum o razumijevanju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Vlade Kantona Sarajevo potpisali su danas zamjenik rezidentne predstavnice ovog programa Sukhrob Khoshmukhamedov i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Potpisivanju su, između ostalih, prisustvovali ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, direktorica Zavoda za  bolesti ovisnosti KS Nermana Mehić-Basara i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković.

“Ovim memorandumom nastavljamo dosadašnju uspješnu saradnju, koja nam posebno znači u oblasti pružanja zdravstvenih usluga”, istakao je premijer Konaković, te se ovom prilikom zahvalio predstavnicima UNDP-a zbog spremnosti da i u naredne dvije godine podrže aktivnosti Kantona Sarajevo.

Kako je naveo zamjenik Khoshmukhamedov do 2015.godine UNDP je na godišnjem nivou izdvojio oko osam miliona KM, koje su uglavnom preusmjerili u zdravstveni sektor.

“UNDP će nastaviti osiguravati nabavku metadona koji je namijenjen pacijentima oboljeljim od AIDS-a i tuberkuloze”, pojasnio je zamijenik Khoshmukhamedov te dodao da je za njih značajno što se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila da nakon završetka projekata Globalnog fonda i dalje bude posvećana ovom pitanju, kroz dodjelu sredstava u iznosu od 170.000 KM na godišnjem nivou.

Po njegovim riječima, ovaj današnji memorandum omogućava nastavak partnerske saradnje ne samo u oblasti zdravstva nego i u drugim sektorima, kao što je npr. zelena ekonomija.

“Zdravstvo je od saradnje sa UNDP-om imalo značajne benifite, jer su projekt koji se odnosi na bolesti ovisnosti finansirali oni i Globalni fond još od 2007.godine, a resorno ministarstvo je zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja osiguralo još neka dodatna sredstva za podršku realizacije ovih aktivnosti”, kazala je ministrica Ademaj.

Direkorica Basara je poručila kako je memorandumom potvrđeno da neće prestati program namijenjen za 400 ljudi koji moraju redovno uzimati propisanu terapiju, a što je njenim pacijentima izuzetno bitno.