Kantonalna uprava civilne zaštite KS donirala dva sanitetska vozila Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo (KUCZ KS) Samir Džihić predao je danas dva nova sanitetska vozila marke „Peugeot“ direktoru JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Zlatku Kraviću u krugu ove bolnice. Današnjoj primopredaji ove vrijedne donacije prisustvovala je i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Inače, KUCZ KS  je ova sanitetska vozila kupila i predala ih na korištenje Službi za medicinsku pomoć KS koja je formirana u okviru ove sarajevske bolnice.

„Očekujemo da ova naša donacija doprinese i efikasnijem funkcionisanju sistema zaštite i spašavanja ljudi od eventualnih budućih prirodnih i drugih nesreća na području Kantona Sarajevo“, objasnio je, ovom prilikom, motiv nabavke ovih vozila direktor Džihić te naglasio kako se radi o nastavku provedbe Sporazuma o saradnji i međusobnim uslugama koje pružaju Služba za spašavanje KUCZ KS i ova bolnica.

Dodao je kako je, prema pomenutom sporazumu, jedna od obaveza KUCZ KS da ovu bolnicu oprema sa materijalno-tehničkim sredstvima. Potcrtao je i kako njihova primarna oblast djelovanja - zaštita i spašavanje podrazumijeva stalnu i blisku vezu sa svim zdravstvenim ustanovama.

Najavio je i skoru donaciju KUCZ KS sanitetskog vozila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

Kako je istakao direktor Kravić, kao plod nastavka uspješne dosadašnje saradnje između KUCZ KS i Opće bolnice danas su dobili i ova dva vozila koja svojom medicinsko-tehničkom opremom ispunjavaju potrebne uvjete za siguran sanitetski prijevoz budućih pacijenata, s ciljem pružanja neophodnih zdravstvenih usluga u njihovoj bolnici.

„Vozila će koristiti naši osposobljeni timovi uposlenika koji će uz korištenje medicinsko-tehničke opreme u njima osigurati provođenje postupaka za održavanje života pacijenta te provoditi propisani nadzor nad bolesnicima tokom prijevoza“, naglasio je direktor Kravić te najavio nastavak ove saradnje i ubuduće.

Ministrica Ademaj je kazala kako je ova saradnja između KUCZ KS i Opće bolnice vrlo korisna, zbog čega je izrazila zahvalnost Civilnoj zaštiti (CZ) i njenom direktoru Džihiću, jer je prepoznao potrebe bolnice te donirao ova dva vozila.

„Civilna zaštita u svojoj djelatnosti uvijek mora računati i na zdravstvo, jer zdravstvo je 'saputnik' CZ. Tamo gdje CZ ima posla i obaveza, to po prirodi stvari podrazumijeva da tamo mogu biti ugroženi životi i zdravlje ljudi, tako da je zdravstvo uvijek pratilac CZ. Današnjom donacijom vozni park ove bolnice će biti popravljen, jer sada skoro da ga i nemaju, zbog čega ga treba obnoviti“, rekla je ministrica Ademaj.

Kako je potcrtala, Opća bolnica ide krupnim koracima ka svom razvoju, a od danas u njoj prvi dan počinju raditi i specijalizanti koji su primljeni da svoj specijalistički staž obave u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Dio ljekara koji su obavili specijalističko stažiranje su se već vratili u radni odnos i raspoređeni su na svoje poslove, tako da se bolnica i kadrovski, opremom i potrebnim mobilijarom kontinuirano obogaćuje“, kazala je ministrica Ademaj i uputila iskrene čestitke i direktoru Kraviću i svim uposlenicima Opće bolnice.