Kantonalna uprava civilne zaštite: GSS spasila dvojicu promrzlih muškaraca na Crnom vrhu kod Trnova

Zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji Gorske službe spašavanja (GSS) Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) sinoć u 22:40 sati na lokalitetu Crnog vrha, na području općine Trnovo, pronađene su dvije zalutale muške osobe.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite KUCZ oko 21:00 sati zaprimio je informaciju od jedne muške osobe da je zajedno sa još jednim muškarcem zalutala na ovom području, da su dezorjentisani i promrzli, te da trebaju pomoć.

"Po naloga direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, u skladu s propisanim procedurama, informacija je proslijeđena Gorskoj službi spašavanja čiji je Interventni dežurni tim odmah krenuo na teren i u 21:45 sati stigao na uži lokalitet Trnova, te je uspostavio komunikaciju sa izgubljenim osobama. Spasioci naše Gorske službe spašavanja pronašli su ih u 22:40 sati, promrzle i skvašene, ali bez ozlijeda, te su ih prevezli do mjesta stanovanja", naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Istakli su da je akcija spašavanja izvedena na veoma nepristupačnom i zahtjevnom terenu.

"Pripadnici naše Gorske službe spašavanja su još jednom pokazali da su uz dobru organizaciju, opremljenost, posebno stručno znanje i obučenost, kao i ozbiljan i naporan timski rad spremni brzo i kvalitetno odgovoriti na sve potencijalne nesreće koje se mogu desiti na planinskim područjima i drugim nepristupačnim mjestima na području Kantona Sarajevo, a i šire", naglašavaju iz KUCZ.