Vlada Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo će podržati pripreme Lane Pudar za nastup na OI u Tokiju

Kanton Sarajevo podržat će trenažni proces i pripreme naše plivačice Lane Pudar koju u julu očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, istakao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, koji je danas zajedno sa ministrom kulture i sporta Samirom Avdićem ugostio 15-godišnju Mostarku, njenog oca Velibora Pudara i trenera Damira Đedovića.

Mlada bh. plivačica koja je prije nekoliko dana ostvarila fenomenalan rezultat, upoznala je predsjedavajućeg Okerića i ministra Avdića sa tokom priprema koje je očekuju u narednom periodu.

"Veoma sam sretna i zadovoljna ostvarenim rezultatom. Sada se vraćam treninzima i pripremama za naredna takmičenja. U maju me očekuje evropsko seniorsko takmičenje, zatim evropsko juniorsko takmičenje koje je na rasporedu početkom jula, te Olimpijske igre krajem mjeseca jula", rekla je Lana Pudar.

Uz čestitke na ostvarenom rezultatu koji je obradovao cijelu BiH, predsjedavajući Okerić istakao je da je Kanton Sarajevo uvijek imao senzibilitet kada je u pitanju podrška našim sportistima.

"Uspješni sportisti i njihovi napori da na najbolji način predstave našu domovinu, zaslužuju našu maksimalnu podršku. Kanton Sarajevo je jedini Kanton u Federaciji BiH koji ima olimpijski bazen, tako da ćemo staviti sve svoje resurse kada je u pitanju trenažni proces i pripreme za Olimpijske igre", rekao je predsjedavajući Okerić.

Ministar Avdić podsjetio je da je resorno ministartsvo u budžetu izdvojilo 500.000 KM za olimpijski program, što potvrđuje da se unaprijed razmišljalo o ovakvim stvarima.

"Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da ugostimo našu Lanu. Ostvarila je sjajan rezultat i sa naše strane ćemo učiniti sve da što spremnija dočeka nastup na Olimpijskim igrama", rekao je ministar Avdić.

Njen trener Damir Đedović zahvalio se čelnicima Kantona Sarajevo što su ih pozvali čista srca u želji da pomognu i da budu podrška na putu koji očekuje Lanu, ali i sve nas zajedno.

"Planovi su vrlo jasni - što bolje se pripremiti za Olimpijske igre, kako bi predstavili državu BiH na najbolji mogući način. Bez ikakvog opterećenja otići ćemo u Tokio i pokušati postići najbolji mogući rezultat. Ono što nam je prioritet jeste da se Lani osiguraju svi neophodni uslovi za pripreme i da naredna četiri mjeseca uspijemo osigurati finansijsku konstrukciju. Tu imamo jasna i nedvosmislena obećanja predsjedavajućeg Okerića i ministra Avdića da će Kanton Sarajevo pružiti maksimalnu podršku. Na tome se iskreno zahvaljujemo", rekao je Đedović.