Vlada Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo će osigurati prostor za održavanje Petog diplomatskog zimskog bazara

„Kanton Sarajevo će osigurati prostor za održavanje Petog diplomatskog zimskog bazara“, informisao je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković britanskog, holandskog i švedskog ambasadora Edwarda Fergusona, Jurriaana Kraaka i  Fredrika Schillera, jer je u pitanju događaj humanitarnog karaktera, koji organizuje diplomatska zajednica u Bosni i Hercegovini.

 „Prošle godine je zimski bazar održan u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji i pokazalo se kako je ovaj prostor idealan za održavanje ovog događaja, zbog čega bismo željeli da nam, ukoliko možete isti  besplatno obezbijedite, i ove godine“ istakao je Schiller te informisao premijera  kako su prošle godine uspjeli prikupiti sredstva u iznosu od 84.000,00 KM i donirati Franjevačkom studentskom međunarodnom centru, SOS Kinderdorfu - Kući za djecu s invaliditetom u Maglaju i Humanitarnoj organizaciji „Vara Barn - Naša djeca“.

Planirano je da se ove godine diplomatski zimski bazar održi petog decembra u periodu od 11 do 16 sati, a ambasadori se nadaju da će i ovogodišnji, kao i prethodni biti dobro posjećen, jer im je namjere da i ove godine izgrade most humanosti između diplomata i posjetitelja.

„Kanton Sarajevo će osigurati Skenderiju na način da će  finansijski participirati u njenom iznajmljivanju“ objasnio je premijer Konaković.

Inače, diplomatski zimski bazar je tradicionalni događaj na kojem se predstavljaju sve zemlje koje u našoj zemlji imaju otvorena diplomatska predstavništva. I ove godine sav prihod ostvaren na njemu bit će usmjeren na pomoć onima kojima je najpotrebnija.