Vlada Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo će nastaviti podržavati EDUS program učionice za djecu s poteškoćama u razvoju

Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS posjetio je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem i ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amelom Dautbegović. U novootvorenim prostorijama u Osnovnoj školi „Vladislav Skarić" koje je za potrebe rada ovog udruženja ustupio Kanton Sarajevo, upoznali su se sa EDUS programom učionice za djecu s poteškoćama u razvoju te razgovarali o saradnji koju ovo udruženje ima sa resornim ministarstvom i Zavodom za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“.

EDUS, kao nevladina organizacija, već pet godina radi na unapređenju obrazovanja i podrške, prije svega za djecu sa ozbiljnim poremećajima u razvoju kao što su autizam, intelektualne teškoće, Downov sindrom, te emocionalni i slični poremećaji.

Prema riječima izvršne direktorice EDUS-a Nirvane Pištoljević, u tom periodu je ova nevladina organizacija učinila mnogo kako bi se smanjila diskriminacija prema ovoj djeci u postojećem obrazovnom sistemu, te kako bi im se pružila prilika za ispunjenje njihovog punog potencijala kroz programe podrške i edukacije koje primjenjuje. U program podrške mališanima EDUS je uveo savremenu naučnu metodologiju, preuzetu sa Univerziteta Columbia u Njujorku, čijom  primjenom je značajan broj ove djece uspješno pripremljen za samostalno pohađanje nastave u redovnim školama. Otvoren je i EDUS centar za ranu intervenciju a interes roditelja za ovakav program je svakim danom sve veći, kako u BiH tako i zemljama okruženja.

„Trenutno, u svakodnevnom intenzivnom programu imamo više od stotinu djece, ali i novu listu čekanja. Iako smo, pored prvobitne lokacije unutar Zavoda 'Mjedenica' uz pomoć i podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dobili nove prostorije u OŠ Vladislav Skarić ostaju neriješena pitanja vezana za održavanje ovog programa i njegovo širenje“ istakla je ovom prilikom  Pištoljević.

Premijer i ministri su ocijenili da je riječ o izuzetno kvalitetnom i važnom odgojno-obrazovnom programu koji će Kanton podržavati i ubuduće.

„U saradnji s općinama, Vlada Kantona Sarajevo će nastojati osigurati adekvatan, dodatni prostor za rad vašeg udruženja, te u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade finansijska sredstva za održivost ovog izuzetno važnog programa “, naglasio je premijer Konaković. Kako je kazao, Vlada je spremna podržati i širenje programa kada se za to steknu uslovi, s obzirom na veliko interesovanje roditelja izvan Kantona Sarajevo, naglašavajući da naš kanton ima sve preduslove da postane edukativni i centar dobrih praksi i u ovoj oblasti.

U saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu i kroz nova zakonska rješenja, koja je najavio ministar Kazazović, iznalazit će se načini i za angažman studenata na programu EDUS.

„Naš cilj je da svakom djetetu predškolskog uzrasta s poteškoćama u razvoju omogućimo takozvanu ranu intervenciju koja je od velikog značaja za njihov dalji rast i razvoj, a to ovaj program i omogućava“, naglasio je ministar Kazazović.