JU Zavod za javno zdravstvo KS: Kontinuirano se vrše mjerenja kod Vogošćanskog potoka

Nakon što je jučer uočeno intenzivno plavo obojenje u Vogošćanskom potoku, ekipe Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su tokom današnjeg dana izašle na teren i sa nadležnim Federalnim vodnim inspektorima provjerile stanje, te ustanovili kako je i dalje u industrijskoj zoni ¨Pretisa¨ prisutno plavo obojenje, ali koje je, kako se navodi u saopštenju ovog zavoda, manjeg intenziteta nego jučer.

Ovim povodom, ekipe su uzele uzorke vode za piće iz lokalnih vodovoda ¨Blagovac¨ i ¨Tihovići¨ kao i gradskog vodovoda u općini Vogošća. Mjeren je rezidualni hlor/ hlor dioksid kao i fizikalne osobine uzoraka vode za piće (izgled, boja mutnoća), te su uzorci uzeti za mikrobiološko i fizičko hemijsko ispitivanje u cilju provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće. Napominju, kako preliminarni rezultati za fizičko hemijske parametre ne pokazuju nikakvo odstupanje od uobičajenih koncentracija.

Uzorke vode za piće uzeli su sa navedenih lokacija, zbog prevencije, jer često dolazi do redukcija u vodosnabdijevanju, kao i zbog starosti sistema i mogućnosti ilegalnih priključaka.

Također su najavili da će finalni rezultati ispitivanja biti poznati tokom sredine sedmice nakon završetka svih ispitivanja.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, navodi se u saopštenju ove javne ustanove.