Vlada Kantona Sarajevo

Intenzivirati provedbu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS

Primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo bila je povod današnjeg sastanka kojeg je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS organiziralo za predstavnike 29 institucija i ustanova koje su zadužene za njegovu implementaciju.

Resorni ministar Damir Filipović je na početku sastanka zatražio maksimalni angažman svih prisutnih na realizaciji i primjeni pomenutog plana i predviđenih mjera, jer je to prioritet i opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo, koja je ovaj plan sa mjerama donijela na sjednici održanoj krajem oktobra ove godine.

Na sastanku je posebno istaknuto očekivanje da se dodatno intenzivira i pojača realizacija zacrtanih mjera  u slučajevima proglašenja neke od tri moguće epizode zbog pojačane koncentracije zagađenja zraka u KS.

„Očekujemo hitno dostavljanje imena kontakt osoba iz ustanova i institucija koje će biti zadužene za koordinaciju i praćenje provedbe donesenih mjera. Također podsjećamo da je svaka od institucija i ustanova dužna da donese svoje interne planove sa mjerama, svako iz svoje oblasti, a koje je neophodno provoditi u posebnim situacijama zagađenja zraka“, potcrtao je ministar Filipović.

Još jednom je istaknuto da su najznačajniji zagađivači saobraćaj, individualna ložišta te industrijska djelatnost, kao i da mjere koje su donesene trebaju i moraju uticati na smanjeno djelovanje navedenih zagađivača u periodima izražene zagađenosti u KS.

Tokom analize primjene pomenutih mjera, iz KJKP „Gras“ su najavili skoro uvođenje još deset plinskih autobusa u saobraćaj koji će i trenutno i dugoročno uticati na smanjenje zagađenosti zraka u KS.

I ovoga puta iskazane su primjedbe na proces donošenja ovog plana, zbog čega su neke od mjera posebno istaknute kao neprovodive, iako su tokom njegove izrade više puta pismeno kontaktirani svi akteri zaduženi za njegovu provedbu.