Vlada Kantona Sarajevo

I ove godine Ministarstvo kulture i sporta KS pomaže rad ski saveza i klubova

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić sastao se danas sa predstavnicima skijaških saveza i klubova kojima je ovo ministarstvo i ove godine osiguralo 150 sezonskih skijaških karata za takmičare i trenere.

Ovom prilikom, razgovarano je i o unapređenju tehničkih uvjeta za rad klubova te povećanju broja takmičara, a sve s ciljem postizanja što boljih rezultata skijaša u svim skijaškim kategorijama.

Predstavnik Skijaškog kluba „Olimpik“ Edin Durić se zahvalio ministru Kuriću na podršci koju pruža svim klubovima i njihovim takmičarima te najavio kako će njihov klub i ove godine održati sva planirana takmičenja, a koja su im izuzetno važna, jer im bitno utiču na omasovljenje i povećavanje broja kvalitetnih takmičara.

Ministar Kurić je istakao kako je resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS prethodnih godina uvelo obaveznu školu skijanja u šeste razrede osnovne škole, jer je cilj da se u narednom periodu poveća broja mladih skijaša, kao i da svi stanovnici Sarajeva ubudućnosti, a koji su završili osnovnu školu u našem gradu, znaju bar osnove skijanja.

Također je kazao kako se za narednih pet-šest godina očekuje da iz ovog kvantiteta na vidjelo izađu kvalitetni mladi skijaši.

„U isto vrijeme, svjesni smo da je naš posao, između ostalog, i da kreiramo uvjete za vaš rad, jer su sportisti najbolji promotori i ambasadori naše države. Svi oni zaslužuju optimalne uvjete za pripreme kako bi Kanton Sarajevo, ali i našu državu Bosnu i Hercegovinu, ubudućnosti što bolje predstavili na domaćim i međunarodnim takmičenjima“, naglasio je ovom prilikom ministar Kurić.

Dodao je kako će Ministarstvo nastaviti saradnju sa skijaškim klubovima i savezima i narednih godina, te pružati podršku njihovom radu i djelovanju.

Nakon dodijeljenih karata, i predstavnica Ski saveza BiH Jelena Dojčinović je zahvalila ministru na podršci, ali i na opredjeljenju Ministarstva koje doprinosi omasovljenju i povećanju broja kvalitetnih skijaša.