EYOF 2019: Vlada proglasila uređenje nordijskih staza i pratećih sadržaja na Bjelašnici i Igmanu projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na 98. sjednici proglasila “Uređenje nordijske staze i pratećih sadržaja za održavanje EYOF-a” na Bjelašnici i Velikom polju na Igmanu projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo.

Organiziranje zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019, kao jednog od najznačajnijih sportskih projekata koje imamo priliku realizovati nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, podrazumijeva poduzimanje niz aktivnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ranije je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o proglašenju organiziranja EYOF-a 2017. godine, a čija je organizacija poslije prolongirana za 2019. godinu, i trke FIS-a od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine te je u skladu s tim obezbijedila odgovarajuća finansijska sredstva za realizaciju ovih sportskih projekata.

Također, potpisan je Sporazum o saradnji između univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i firme „EYOF 2019“ d.o.o.

U cilju provođenja pripremnih aktivnosti za uspješnu organizaciju EYOF 2019 neophodno je da KJP “ZOI '84” realizuje navedeni projekt koji je Vlada KS proglasila projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo.