Dogovorom okončani pregovori Vlade KS i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH

Pregovori premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH uspješno su danas okončani dogovorom. Najavljeno je da će Vlada KS na sutrašnjoj vanrednoj sjednici dati saglasnost na usaglašeni tekst federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

„Možemo konstatovati da smo i najsitnije detalje dogovorili, koji su bitni ljekarima. Imali smo malo drugačije stavove, ali smo opet našli kompromise, između ostalog kada su u pitanju dežurstva. Ostale su nam samo još formalne administrativne procedure. Načelno smo postigli dogovor oko svih spornih pitanja. Štrajkova u Kantonu Sarajevo nema, ovaj je jedan završen, a ovog drugog neće biti. Ljekari će imati mnogo bolje uslove rada, nego što je to do sada bio slučaj, zdravstveni radnici također. Investiramo u opremu, nabavljamo neke stvari koje dugo nismo iz naših budžeta. Mislim da ćemo na kraju ove godine konstatovati da ostavljamo zdravstvo u mnogo boljem stanju nego što smo ga kao Vlada našli“, naglasio je premijer Konaković, nakon okončanja pregovora.

Napomenuo je da od početka govore da u pregovorima nije bio problem novca.

„Nema potrebe za novim sredstvima. A za ono što bi mogao biti problem, nekoliko stotina hiljada KM, ljekari su predložili da se ljekarima opšte prakse ide na proporcionalno povećanje. Ostavili smo prostor, da nešto ne zafali, u okviru oko 19 miliona KM povećanja u zdravstvu“, zaključio je premijer Konaković.

Kako je kazao predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid, svi kantoni imaju identične zahtjeve, problem sa satnicom, sedmični radni učinak i koeficijenti.

„Svi kantoni imaju sukcesivni prijedlog kako da dođe do povećanja, odnosno navedenih zahtjeva. Svi kantoni gdje se trenutno dešava štrajk, paralizirat će zdravstvo, a jedan od njih je i Zeničko-dobojski kanton. Štrajk je automatski krenuo u svih devet kantona, ali to ne znači nužno potpunu obustavu rada. Svi ostali premijeri kantonalnih vlada trebaju prepoznati probleme kao što je to uradio premijer Konaković, a to je da spriječi paralizu zdravstvenog sistema, odnosno pruži adekvatnu brigu o pacijentima“, rekao je predsjednik Zaid.

Prema riječima ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj, u petak je sa predstavnicima ovog sindikata usaglašen najveći dio pomenutog ugovora, kao i da su ostale samo dvije stvari sporne.

„Prva je procent uvećanja dodatka po osnovu dežurstva na osnovnu plaću koje je bilo predloženo u rasponima, dok su predstavnici sindikata tražili da to bude maksimalni procent. I drugo sporno pitanje je bilo način daljeg povećanja plaća u idućoj godini do zacrtanog povećanja od 1,2 na iznos koeficijenata, a što se danas uspjelo dogovoriti uz male modifikacije. Što se tiče dežurstava napravljen je ustupak da se na dežurstva primjenjuje maksimalni procent, s tim da je smanjen koeficijent za ljekare opće prakse sa 0,5 na 0,4. Mi za ovaj kolektivni ugovor možemo osigurati sredstva“, kazala je ministrica Ademaj.

U današnjim pregovorima učestvovali su i ministri pravde i uprave rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Mario Nenadić i Amela Dautbegović, te predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko.