Vlada Kantona Sarajevo

Delegacija Vlade KS predvođena premijerom Konakovićem razgovarala sa menadžmentom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS: Cilj nam je reforma i reorganizacija zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevu

„Naš cilj je reforma i reorganizacija zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevu, jer želimo da naši osiguranici imaju bolju zdravstvenu zaštitu“, poručio je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković menadžmentu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS na sastanku održanom u sjedištu ove institucije. Sastanku su prisustvovali ministrica zdravstva Emira Tanović-Mikulec te ministri za boračka pitanja i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Muherem Fišo i Čedomir Lukić.

„Vlada Kantona Sarajevo potpuno preuzima upravljanje u ovom dijelu sistema, a ustanovili smo da metodologija kojom se do sada radilo nije idealna, te da Vlada i Skupština KS nisu imali ulogu koju im zakon propisuje. Finansijski plan nije u skladu sa politikama koje mi planiramo implementirati u pružanju zdravstvenih usluga i zato smo razgovarali o njegovom rebalansu koji ćemo zajedno izraditi“, pojasnio je premijer Konaković nakon sastanka te najavio za sljedeću sedmicu još jedan radni sastanak kojem će prisustvovati i članovi Upravnog i Nadzornog odbora ZZO KS.

Dodao je da smatra kako ima dovoljno sredstava da zdravstvena zaštita u KS bude kvalitetnija i da svi korisnici budu zadovoljniji, posebno oni koji pripadaju posebnim socijalnim kategorijama i boračkoj populaciji.

„Upravni odbor Zavoda se u protekloj godini sastao četiri ili šest puta, od toga su četiri sjednice bile telefonske. Također je Finansijski plan odobren na telefonskoj sjednici“, objasnio je premijer Konaković.

Najavio je da će se ozbiljno analizirati rad svakog uposlenika Zavoda, zatim direktora, člana Upravnog i Nadzornog odbora te utvrditi šta se radilo posljednju godinu dana.

Ministrica Tanović- Mikulec je, ovom prilikom, istakla da je Finasijski plan Zavoda bio metodološki nepotpun, netransparentan, pa su se morale uraditi i određene intervencije, sve u cilju stvaranja efikasnog i funkcionalnog sistema pružanja zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo i neophodnih uvjeta za njegovu potpunu evaluaciju, monitoring i nadzor.

„Ministarstvo zdravstva će kroz instrukcije i pružanje svake vrste metodološke pomoći biti uključeno u izradu rebalansa,a insistirat ćemo i na potpunoj transparentnosti i javnosti rada Zavoda zdravstvenog osiguranja KS“, naglasila je ministrica Tanović - Mikulec.

Dodala je kako će Ministarstvo insistirati na kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti u KS, kao i na zadržavanju postojećeg nivoa prava osiguranicima u KS, a koji je najveći u Federaciji BiH.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić izrazio je spremnost da slijedi viziju nove Vlade KS-a, ali da trebaju preuzeti odgovornost.

„Metodologija propisuje egzaktan broj uposlenih u zdravstvu, ali sve zdravstvene institucije nadmašuju taj broj“, dodao je direktor Crnkić.

Naglasio je da ih Vlada i Skupština KS-a ne mogu amnestirati od odgovornosti ukoliko posluju protiv zakona, jer Zavod isključivo posluje u skladu sa zakonom.

Istakao je da je Zavod stabilna materija u KS-u te da bi bilo bolje da su ih konsultovali prilikom donošenja određenih akata, jer stvari na koje su oni upozoravali imaju odjek u javnosti.

Na pitanje koliko je puta do sada zasjedao Upravni odbor Zavoda, Crkić je kazao da ne želi komentarisati stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti.