Vlada Kantona Sarajevo

Delegacija Vlade KS i predstavnici UNSA o aktuelnim pitanjima: Kontinuiranom saradnjom do kvalitetnih rješenja

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Anis Krivić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč posjetili su danas Univerzitet u Sarajevu. Sa rektorom Rifatom Škrijeljem, prorektorima i njihovim saradnicima, članovi Vlade su razgovarali o aktuelnim temama i prioritetima vezanim za rad UNSA.

Ovo je prva radna posjeta Vlade u ovom sazivu Univerzitetu, tokom koje su otvorena brojna pitanja, među kojima su implementacija Zakona o visokom obrazovanju i proces integracije UNSA, održavanje i razvoj Kampusa, smještaj organizacijskih jedinica UNSA kao i realizacija drugih započetih projekata. Razgovarano je također o pitanju finansiranja Univerziteta.

“Kada je riječ o Kampusu, tu vidimo odličnu šansu za sistemsko i trajno rješavanje prostora za Univerzitet u postojećem sastavu ali i rješavanju nekih novih otvorenih pitanja. Razgovarali smo i o smještaju Fakulteta za zdravstvene studije, kao i tri instituta UNSA, potom o vraćanju u prvobitno stanje i namjenu prostora JU “Studentski centar” koji su korišteni kao karantin, kao i prostora Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta koji su bili stavljeni na raspolaganje za rad izolatorija tokom borbe protiv pandemije. Sastanak je bio operativan, razmotrili smo projekte koji mogu biti realizirani do kraja godine, te smo dogovorili nastavak bilateralnih i multilateralnih aktivnosti radi rješavanja ostalih postojećih pitanja”, naveo je premijer Nenadić. Ovom prilikom je zahvalio na doprinosu koji je Univerzitet pružio u borbi protiv pandemije stavljanjem na raspolaganje svih svojih kapaciteta i dodao “da će korišteni prostori UNSA biti vraćeni u bolje stanje nego u kojem smo ih zatekli”.

Rektor Škrijelj je izrazio opredjeljenje Univerziteta za saradnju s Vladom KS u realizaciji započetih projekata, kao i iznalasku rješenja za sva navedena pitanja. Istakao je kako je ohrabren stavovima koje su predstavnici Vlade iznijeli na današnjem sastanku.

Ministar Krivić je naglasio da je Vlada “svjesna” svih problema na UNSA, te da je cilj donošenje isključivo kvalitetnih rješenja.

“Iznijeli smo svoje stavove kada je u pitanju rad Univerziteta kao i  očekivanja Vlade.  Cilj nam je kvalitetna i kontinurana saradnja, a posebno u segmentima gdje nije postojala”, naglasio je ministar Krivić.