Novosti

16.07.2018

Nakon što su jutros u 10 sati zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo održali polusatni štrajk upozorenja koji je organizirao Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u, danas se zainteresiranim predstavnicima medija ovim povodom obratila i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

„Vlada KS je ponudila sindikatima povećanje plaća iz sredstava od četiri miliona i 250 hiljada KM koje je osigurala rebalansom ovogodišnjeg finansijskog plana...

16.07.2018

Ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši danas su predstavnici Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca uručili zahvalnicu za poseban doprinos Ministarstva za boračka pitanja KS u realizaciji projekata ovog udruženja.

...
16.07.2018

Na Proskoku je jučer obilježena 25. godišnjica od bitke vođene od 10. do 31. jula 1993. godine. Kotu Proskok, iznad sela Dejčići, u ofanzivi agresorskih jedinica koje je predvodio ratni zločinac Ratko Mladić, branili su pripadnici 182. viteške (fočanske) lahke brigade i Prve bošnjačke brigade.

Cilj ove agresorske operacije, koja je u ofanzivu krenula sa 12.500 vojnika, bio je stavljanje glavnog grada Bosne i Hercegovine u potpuno okruženje.

...
16.07.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da danas počinje isplata junskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u KS.

Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.400.974,22 KM za 21.222 korisnika prava na: dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi trudnoće,...

12.07.2018

U ime Kantona Sarajevo, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice  Amela Dautbegović položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji i odala počast ubijenim sugrađanima. Na tom mjestu, prije 25 godina, agresorska granata usmrtila je 13 a teže i lakše ranila još 14 naših sugrađana dok su čekali u redu da natoče vodu sa bunara.

Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana...

12.07.2018

Delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo  prisustvovale su jučer komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, kao i dženazi  i ukopu 35 ubijenih Srebreničana i tom prilikom odale počast svim žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

Najmlađa žrtva ovog strašnog zločina, koja je ukopana ove godine je šesnaestogodišnji Vesid Ibrić, dok je najstariji Šahin Halilović u to vrijeme imao 71 godinu...

12.07.2018

Civilne žrtve rata sa područja Kantona Sarajevo danas će moći podići svoje junske naknade u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Pomenute naknade ostvarilo je 3.667 osoba sa statusom civilne žrtve rata u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS uplatilo je za ovu namjenu sredstva u iznosu od 1.177.147,87 KM.

 

12.07.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i premijer  Adem Zolj prisustvovali su sinoć u Londonu obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se održava u organizaciji britanske fondacije “Remembering Srebrenica”.

Ovom prilikom, predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Denis Zvizdić, kao i preživjeli svjedoci genocida i stradanja iz Srebrenice i Prijedora, Nusreta...

11.07.2018

Prva  radionica u sklopu izrade „Studije izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevu” održana je u 09. i 10. jula ove godine. Izradu Studije finansiralo je Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije, koje je u tu svrhu obezbijedilo grant sredstva, a implementira je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te...

11.07.2018

Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Događaj se održava uz podršku organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” ("Remembering Srebrenica").

Ovim povodom, predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić i premijer Adem Zolj borave u Londonu, gdje su održali sastanak sa Jonathanom Hellewellom...

10.07.2018

Priprema za današnju četvrtu konferenciju ministara pravde u  Bosni i Hercegovini o temi provedbe strategije za reformu sektora pravde u BiH i akcijskog plana za njeno provođenje koji je usvojen od strane Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i Pravosudne komisije Brčko Distrikta bila je povod sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića i njegove pomoćnice Irene Zima sa predsjednicom Općinskog suda Sarajevo...

09.07.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.081.556,21 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec juni 2018.godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 6.000...

09.07.2018

Predsjednici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu, premijer KS Adem Zolj i prof.dr. Jasmin Velagić,  potpisali su Protokol o principima za vođenje pregovora u cilju zaključivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo.

Prema Protokolu, pregovore će voditi ovlašteni pregovarački timovi. U pregovarački tim Vlade, osim...

06.07.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je danas izvršnog direktora i sekretara Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” Jovana Divjaka i Edina Bećarevića, koji su joj tom prilikom predstavili sumarni prikaz ostvarenja najznačajnijih programskih ciljeva udruženja od 1994 – 2017. godine.

Kada su ga u najtežim danima, 1994. godine osnovali intelektualci, pozorišni, književni i likovni...

06.07.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministri privrede, obrazovanja, nauke i mladih Muharem Šabić i Elvir Kazazović razgovarali su danas s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o dosadašnjoj uspješnoj saradnji uspostavljenoj u oblasti turizma, privrede i obrazovanja.

Po riječima ambasadora Koça, Turska, njen narod i privrednici ostaju...

06.07.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 133. sjednici usvojila nove standarde i normative za osnovno obrazovanje, te je odlučila da ojača stručni tim u školama angažmanom psihologa i socijalnih radnika. U tom smislu će od sljedeće godine biti zaposleni stručni saradnici ovisno o broju učenika u školama.

“Drugi značajan iskorak odnosi se na minimalan, optimalan i maksimalan broj učenika u odjeljenjima. Do sada je to bilo 18, 25, 32, a opredjeljenje...

06.07.2018

U domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo bit će uvedene 24-satne dežure, uz pedijatrijske službe, tim porodične medicine i laboratoriju koji će građanima biti stalno na raspolaganju.

O tome su javnost upoznali premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministrica zdravstva Zilha Ademaj i direktor JU Dom...

06.07.2018

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Vlada  je na sjednici usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2018.godinu, te i Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2017.godinu.

Navedenim izmjenama utvrđene su pojedinačne...

05.07.2018

Novoimenovana regionalna direktorica za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Zsuzsanna Hargitai posjetila je danas Kanton Sarajevo i tom prilikom sa premijerom Ademom Zoljem i ministrima razgovarala o projektima koji se implementiraju u KS-u sredstvima EBRD-a, o investicionim planovima i prioritetima Vlade, kao i mogućnostima saradnje kroz nove projekte....

04.07.2018

Unapređenje naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo, vođenje sporova male vrijednosti, koji se tiču pitanja iz oblasti komunalne privrede, kao i administrativna rješavanja prostora koje koristi Općinski sud bile su teme o kojima je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao na sastanku s predsjednicom Općinskog suda Janjom Jovanović i direktorom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) “Toplane” ...