Vlada Kantona Sarajevo

Delegacija Kantona Sarajevo obilježila 29. godišnjicu pogibije ratnog komandanta Safeta Zajke

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na mezar u haremu Alipašine džamije, delegacija Kantona Sarajevo, predvođena predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem, ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem i ministrom kulture i sporta Samirom Avdićem obilježila je danas 29. godišnjicu od pogibije ratnog komandanta 2. Viteške motorizovane brigade, brigadnog generala Safeta Zajke.

Veliki heroj oslobodilačkog rata  poginuo je na brdu Žuč 17. juna 1993. godine  pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.

„Mjesto pigibije Safeta Zajke govori sve o njemu, poginuo je na prvoj liniji gdje je uvijek i bio s borcima.  O njegovom herojstvu je sve već rečeno a nama ostaje da pamtimo, dostojno obilježavamo i na svaki mogući način dokumentujemo podvige našeg heroja Zajke, ali i mnogih drugih koji su poginuli u borbi za Bosnu i Hercegovinu”, istakao je ministar Omer Osmanović.
Predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić kazao je da je heroj Safet Zajko sa svojim saborcima uspio da obezbijedi budućnost za sve nas koji danas živimo u BiH.

“Bio je borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu Sarajeva u danima opsade, jedan od najboljih sinova koje je BiH imala”, istakao je predsjedavajući Okerić.

Za svoje ratne podvige Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a Ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.
Cvijeće su na mezar komandanta položile i delegacije Grada Sarajevo, općine Novi Grad,  te predstavnici Udruženja Druge viteške motorizovane brigade i Koordinacionog odbora boračkih udruženja KS, kao i brigadnih udruženja.

U organizaciji Udruženja Druga viteška motorizovana brigada  danas je upriličeno i polaganje cvijeća na mjestu pogibije rahmetli komandanta Safeta Zajke, kao i polaganje cvijeća na spomen oblježju ispred zgrade Općine Novi Grad.

Večeras u 18.00 sati u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo će biti upriličena i akademija posvećena  herojima sa Žuči, Safetu Zajki, Safetu Isoviću i Salki Muratspahiću.