Čestitka ministra Mirvada Kurića povodom Svjetskog dana teatra

Povodom Svjetskog dana teatra, 27. marta, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić uputio je čestitku svim pozorištima, pozorišnim umjetnicima i djelatnicima:

“Svake godine, na 27. mart  obilježavamo Svjetski dan teatra.

Pozorišta, simbol kulture Sarajeva i  Bosne i Hercegovine, predstavljaju neizmjeran značaj za sve okupljene oko ideje teatra i umjetnosti. Oni su i simbol slobode, otpora, korektivni faktor društva i mjesto zajedništva.

Čestitam ovaj dan kolegicama i kolegama u  pozorištima, onima na sceni, ali i onima podjednako važnim i iza scene. Svi zajedno čine jednu  porodicu koja u nastajanju umjetnosti diše kao jedno kroz timski rad i predanost.
Dok nam tokom cijele godine pružaju magiju teatra, više nego ikada, našim pozorištima moramo pružiti podršku u stvaranju umjetnosti, osigurati i garantovati im umjetničku slobodu u iskazivanju devijacija u društvu  kroz teatar.

Stoga, svim pozorištima kako u Sarajevu, tako i cijeloj BiH, želim što veći broj uspješnih premijera, zadovoljne publike, umjetničke slobode i hrabrosti da društvo držite na okupu, ujedinjeno oko univerzalnih ideja slobode, ljudskosti i mira”, navodi se u čestitki ministra Kurića.