Vlada Kantona Sarajevo

Avdo Huseinović i Udruženje „Pravda“ Fondu memorijala KS ustupili vrijednu arhivsku građu

Vrijednu arhivsku građu Fondu memorijala Kantona Sarajevo danas je, u ime Udruženja „Pravda“, ustupio predsjednik ovog udruženja Avdo Huseinović, a koji je ovu aktivnost i službeno ozvaničio na današnjem sastanku s direktorom Fonda Ahmedom Kulanićem.

Avdo Huseinović je poznati i cijenjeni bosanskohercegovački novinar, publicista i autor desetina knjiga i dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločinima koji su počinjeni u našoj državi.

Ovom prilikom, u okviru spomenute arhivske građe ustupljeni su i vrijedni audio i video zapisi.

Na sastanku je istaknuto i kako će se materijal koji se odnosi na izjave, intervjue i ispovijesti bivših logoraša Bosne i Hercegovine koristiti za potrebe budućeg rada Fonda memorijala, kao i za muzejske zbirke, ali i za potrebe arhiva i digitalnog arhiva Fonda.

Naglašeno je i kako će se kompletan materijal koristiti i za uspostavu Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine u bivšem logoru Kon-Tiki u Vogošći.

U okviru intenziviranja i nastavka saradnje, Huseinović je najavio da će kompletnu dokumentaciju: audio, video, kao i sve druge materijale na kojima je radio i koje je stvarao od 1992. godine  pokloniti Fondu memorijala, kao najrelevantnijoj ustanovi u zemlji koja vjerno čuva bosanskohercegovačku historiju od zaborava.

 

Nastavak najavljene saradnje u narednom periodu bit će ozvaničen i potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Fonda Memorijala i Udruženja „Pravda“.