Vlada Kantona Sarajevo

Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo su pretpostavka za regularno funkcioniranje sistema

Javna rasprava "Ustavne reforme u Kantonu Sarajevo - veliki uspjeh ili veliki neuspjeh?" održana je danas u Sarajevu. Poručeno je da su amandmani na Ustav Kantona Sarajevo jedno od najvažnijih pitanja Vlade i Skupštine KS. Ovoj javnoj raspravi, koju je organizirao Centar civilnih inicijativa (CCI) prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar pravde i uprave Mario Nenadić.

"Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo pretpostavka su za njegovo regularno funkcioniranje, jer je sistem komunalnih usluga integralan, atipičan i drugačiji od drugih", istakao je premijer Konaković.

Ocijenio je da zbog budžeta kojima raspolažu općine, svi zajedno mogu ponuditi mnogo bolji model za funkcioniranje sistema, te da je usvajanje amandmana pravna pretpostavka za donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i komunalnim djelatnostima.

Po riječima premijera Konakovića vodovod se ne može isparčati na devet dijelova, kao ni tramvajske šine, i zbog toga se planira napraviti holding koji bi zajedno upravljao i kontrolisao sistem. Kao primjer je naveo da u komunalnim preduzećima postoji višak ljudi te da sva računovodstva mogu biti integrirana u jedno, kako bi ostalo sredstava za investiranje.

Ministar Nenadić je potcrtao kako su amandmani na Ustav najozbiljnija tema koju je predložila Vlada te izrazio očekivanje da će krajem ovog mjeseca Skupština razmatrati ovo pitanje.

Naveo je da je presudama Ustavnog suda Federacije BiH, Kanton Sarajevo višestruko povrijedio prava lokalnih zajednica te da je rezultat toga najmanje 11 presuda koje se direktno odnose na povredu prava lokalne samouprave te četiri presude zbog neusuglašenosti Ustava KS-a i FBiH, Zakona o principima lokalne samouprave i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Naglašava da je cilj amandmana urediti pitanje lokalne samouprave na način da ne dođe do podjele zajedničke komunalne infrastrukture, kao što su, između ostalog, Vodovod i kanalizacija, Gras ili Toplane.

"Da ne bi bilo straha od komplikacija, amandmani na Ustav imaju odgođeno dejstvo u smislu da će se u roku od dvije godine urediti pitanja funkcioniranja i konačnog pitanja nadležnosti u pogledu lokalne samouprave", istakao je ministar Nenadić te zaključio da se radi o formalnim usuglašavanjima i da se ostavlja mogućnost da se općine i Grad Sarajevo dogovore da li će zadržati ili vratiti nadležnosti Kantonu Sarajevo.

Predstavnik CCI-a Adis Arapović pozvao je sve političke stranke i zastupnike u Skupštini KS-a da na narednoj sjednici daju svoj maksimalni doprinos kako bi se vladini prijedlozi eventualno usavršili i kako bi se osigurala široka podrška ovoj važnoj reformi.