Vlada Kantona Sarajevo

27. godišnjica od masakra u ulici Halači: Žalosno je da mi roditelji moramo u Strazburu dokazivati da su nam djeca ubijena

Porodice i prijatelji ubijenih, delegacije Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. danas su polaganjem cvijeća obilježili 27 godina od masakra u ulici Halači, kada je u redu za vodu ubijeno osam građana, od kojih su dvoje bili djeca. Još troje naših sugrađana tada je ranjeno od minobacačke granate koja je ispaljena s agresorskih položaja.

Tog dana ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović – Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Dževahira Ferhatović, majka ubijenog dječaka Mahira istakla je da će nastaviti tražiti pravdu dok je živa.

“Nepravda je što još niko nije odgovarao za svu djecu ubijenu u Sarajevu. Žalosno je što mi roditelji moramo ići u Strazbur da dokazujemo da su naša djeca ubijena. Bilo je što je bilo, ali mi nećemo odustati, jer kad-tad pravda će doći, a zločinci će biti kažnjeni”, poručila je Ferhatović.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica istakao je da je ovo stravičan zločin, te da su nedužna djeca i još šestoro naših sugrađana ubijeni na kukavički način, kao i na mnogim drugim mjestima tokom opsade Sarajeva.

“Cilj je bio uništiti Sarajevo i sve ono što se kreće. Nepravda jeste velika, ali mi preživjeli ćemo se boriti dok smo živi na sve moguće načine da pravda bude zadovoljena, da se zločinci privedu pred lice pravde, a i civilne žrtve rata dobiju moralnu satisfakciju”, poručila je predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović.

Uime Kantona Sarajevo cvijeće su na mjesto masakra položile dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić, zastupnik Vedran Jakupović i ministrica zdravstva Amela Sofić koja je u obraćanju prisutnima  naglasila kako ne smijemo zaboraviti zločine nad civilima Sarajeva te još jednom potcrtala kako počinioci tih nedjela moraju biti adekvatno kažnjeni.