Novosti

22.04.2017

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena deseta godišnjica njihove smrti.

...
21.04.2017

Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za 1.000 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa direktorom Olimpijskog bazena Otoka Avdijom Hasanovićem.

Potpisivanju je prisustvovao i član Nadzornog odbora profesor Nermin Nurković sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

...
21.04.2017

Novogradsko Udruženje maloljetnih boraca sinoć je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad upriličilo svečanu akademiju na kojoj su pripadnici ovog udruženja prezentovali svoj dosadašnji rad, kroz kratki dokumentarni film prisutnima u sali.

Ovom prilikom, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio je maloljetnim borcima na njihovom doprinosu koji je nemjerljiv u odbrani jedine nam domovine.

...
20.04.2017

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić održao je sastanak sa predstavnicima Raiffeisen banke dd Bosna i Hercegovina u funkciji pripremnih aktivnosti za izdavanje obveznica Kantona Sarajevo. Ovu banku su na sastanku predstavljali direktor sektora riznice, finansijskih tržišta i investicijskog bankarstva Reuf Sulejmanović, rukovodilac investicijskog bankarstva Sanja Korene te šef istraživanja i savjetovanja...

20.04.2017

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata martovskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo sredstva u iznosu od 2.353.473,11 KM za 21.980 korisnika, i...

20.04.2017

Po ovlaštenju Vlade Kantona Sarajevo, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović potpisao je Sporazum sa Savezom izviđača Federacije Bosne i Hercegovine kojim je odložena deložacija učenika i osoblja OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" iz zgrade Doma izviđača.  

"Sporazumom je riješen problem do kraja ove školske godine, a do tada će Skupština KS kao osnivač škole odlučivati o njenom statusu", izjavio je ministar Kazazović...

19.04.2017

U organizaciji ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića održan je zajedni...

19.04.2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju boračkih udruženja Kantona Sarajevo, u kojoj su se nalazili resorni ministar Vlade KS Muharem Fišo, predstavnik JOB „Unija veterana“ Ismet Imamović, predsjednik Saveza RVI KS Ismet Gurda, predsjednik Udruženja boraca „Patriotska liga“ KS Enver Čičko, u ime UG „Zelene beretke“ Muhamed Švrakić, u...

19.04.2017

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite apeluju na sva pravna i fizička lica u Kantonu Sarajevo da uklanjaju snijeg ispred svojih objekata kao i sa drveća, kako bi se izbjegle veće materijalne štete od snježnih padavina.

Podsjećaju da je to obaveza svih subjekata u društvu-građana, pravnih lica, organa vlasti i drugih institucija propisana Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.
 

18.04.2017

Na današnji dan, a prije 25 godina, poginuli su brigadni generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Tim povodom, ministar za boračaka pitanja Kantona Srajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad, a...

18.04.2017

Dogovori oko pripreme projekta radnog naziva Jačanje participativne demokratije i dobrog upravljanja kroz ustavne reforme i snažniju lokalnu samoupravu u Kantonu Sarajevo povod su današnjeg sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenandića sa menadžerom Centra civilnih inicijativa (CCI) Adisom Arapovićem.

"Ovaj projekt je naša zajednička inicijativa koju smo uputili ka švicarskim vlastima, jer su oni napravili...

18.04.2017

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) na jučerašnjoj sjednici podržalo je prijedloge zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, koje je Vlada KS utvrdila i uputila u skupštinsku proceduru.

...

17.04.2017

Razmatranje Izvještaja o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2016. godinu bio je povod sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića i kantonalnog pravobranitelja Kemala Karića.

Konstatovano je da...

17.04.2017

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o prostornom uređenju te Prijedlog odluke o usvajanju „B“ faze izmjena i dopuna Prostornog plana KS za period od 2003. do 2023. godine.

Usvojenom Reformskom agendom, konkretno njenom oblasti „Poslovna klima i konkurentnost“, vlastima u Bosni i Hercegovini a time i Vladi KS predložena je reforma procedura vezanih za izdavanje odobrenja za građenje. S tim u vezi, Akcionim planom Vlade KS iz prošle...

17.04.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo primio je danas nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH i univerzitetskog profesora Mirka Pejanovića i vlasnika izdavačkog knjižarskog društva "University press – Magistrat izdanja" Sarajevo Dragana S. Markovića, koji su ga ovom prilikom upoznali sa jednom vrlo značajnom knjigom pod nazivom "Radovan Karadžić - Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini", uglednog američkog...

17.04.2017

Povodom vaskrsnih praznika, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je jučer legendarnog borca Armije RBiH sa Žuči Radomira Zoranovića. S njim je u posjeti bio i Nusret Aganović, predsjednik Udruženja 1. Slavne - 111. Viteške brigade čiji je Radomir bio pripadnik.

...
14.04.2017

„Vjernici pravoslavne i kratoličke vjeroispovijesti će radosti Uskrsa i Vaskrsa ove godine podijeliti na isti dan te im u dobroj volji i želji upućujemo iskrene čestitike da ih dočekaju i provedu u zdravlju, radosti, duhovnom miru, okruženi onima koje najviše vole. Uskrs i Vaskrs vjernicima vraćaju vjeru u život, u vječnu pobjedu dobra. To je vrijeme podsjećanja da ljubav prema bližnjem bude svima životni oslonac, da vrijednosti povezivanja i razumijevanja budu i dalje...

14.04.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je svečanosti povodom obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni u Rajlovcu.

Ovom prilikom, ministar je poručio kako je sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove obaveza svih nas koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao svoju domovinu.

"Zahvaljujući Armiji koja je...

14.04.2017

Na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o zaduženju Kantona putem emisije obveznica Kantona, s ciljem prikupljanja sredstava za finansiranje dijela kapitalnih projekata i budžetskog deficita u iznosu do 6,4 miliona KM.

Emisija obveznica će se izvršiti javnom ponudom putem aukcije na berzi.

Ovom odlukom se stvaraju uslovi i definiraju pravila za emisiju obveznica Kantona Sarajevo, koje će se...

14.04.2017

Povodom obilježavanja Dana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu (FASTO), koji je ujedno i Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su studenti i uposlenici ove visokoškolske ustanove upriličili prigodan program kojem je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

Po riječima dekana FASTO-a Nusreta Smajlovića ovaj fakultet svoj dan obilježava na Dan Armije RBiH iz poštovanja i u znak...