Vlada Kantona Sarajevo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo nije bilo preminulih od koronavirusa, osmero novozaraženih i 23 oporavljena

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 364 osobe, potvrđeno je osam novozaraženih osoba, a oporavile su se 23 osobe.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri odnosno 50,00 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 71 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 45 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 115 pacijenata, od kojih su dva transportovana u KCUS i jedan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 50 PCR testova, u Novom Gradu 15, u Semizovcu 20, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 274 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio 135 poziva, a obavljeno je i 195 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 285 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.767 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.431 osoba zaražena koronavirusom i 50.878 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani Zetra vakcinisano preko 1.500 naših sugrađana, a danas je pozvano 1.200 osoba.

Danas će se u Zetri prvi put vakcinisati zdravstveni radnici koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.