Vlada Kantona Sarajevo

U protekla 24 sata potvrđeno 137 novozaraženih osoba u Kantonu Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ovog broja njih 69, odnosno 50,36 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 535 testiranih osoba, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 12. do 15. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljene su 42 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 598.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirane su 52 osobe, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je pet osoba.

Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, zbog čega je ukupan broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom ostao 93.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.416 zaraženih osoba, od čega je njih 4.725 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 02. do 16. oktobra ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 1.235 samoizolacija, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo skreće pažnju građanima koji su u kućnoj izolaciji da se pridržavaju preporuka za prevenciju i suzbijanje infekcije u domaćinstvu sa sumljivim ili potvrđenim COVID-19 slučajem, koje se mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba, kao i sve ostale preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije.