Vlada Kantona Sarajevo

U KS šestoro novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 507  osoba, potvrđeno je šest novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 26 osoba. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih troje pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 83 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 32, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 51 pacijent. Na respiratoru u KCUS-u je jedan pacijent. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u KCUS-u koristi pet pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest.
U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 157 pacijenata, od kojih su dva transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR briseva, u Novom Gradu četiri i u Semizovcu 12, dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo dolazaka građana radi davanja uzorka. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 169 uzoraka. Covid-pozivni centar je zabilježio 199 poziva, a obavljeno je i 155 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 360 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.979  osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.365 osoba zaraženih koronavirusom i 50.741 izliječenih.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.