Vlada Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo sedam novozaraženih koronavirusom, 10 oporavljenih i bez preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 387 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 10, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 15.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 78 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 688 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.791 osoba zaražena koronavirusom i 51.426 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

„Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo, na poštovanje mjera lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo potrebu izbjegavanja dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, upozoravaju i pozivaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 18 pacijenata i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 164 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 51 poziv, a obavljeno je 30 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirana 651 doza vakcina.

Danas, sutra i prekosutra neće biti vakcinacije. U ovim danima bit će održani sastanci operativnih timova zaduženih za provedbu vakcinacije, kao i čišćenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostora u dvorani Zetra. Nastavak procesa imunizacije planiran je u srijedu, 21. jula 2021. godine.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.