Vlada Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo jedna osoba preminula od koronavirusa, osam novozaraženih i sedam oporavljenih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testirane 562 osobe potvrđeno je osam novih slučaja zaraze koronavirusom.

Od Covid-19 infekcije oporavilo se devet naših sugrađana.

U istom periodu, jedna osoba je, nažalost, preminula od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 39 pacijenata, od kojih je njih 25 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 18 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 21.

Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 90 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 728 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.874 osobe zaražene koronavirusom i 51.496 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19.

„S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 48 pacijenata i niko od njih nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 123 PCR brisa.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 768 doza vakcina.

Za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, planirana revakcinacija građana Kantona Sarajevo, koje mole da poštuju termine koji su im ranije proslijeđeni.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.