Vlada Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo devet novozaraženih koronavirusom, sedam oporavljenih i bez preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 430 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 38 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 22, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 16. Na respiratornoj i kiseoničkoj potpori disanju nalaze se tri pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 81 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 692 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.784 osobe zaražene koronavirusom i 51.416 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

„Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo, na poštovanje mjera lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo potrebu izbjegavanja dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, upozoravaju i pozivaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 32 pacijenta i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzet je ukupno 121 PCR bris.

Covid-pozivni centar zabilježio je 127 poziva, a obavljeno je 50 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 990 doza vakcina. Danas je planiran nastavak vakcinacije građana, zdravstvenih radnika i onkoloških pacijenata.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre, iz Ministarstva zdravstva KS mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.