Vlada Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo 163 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 163 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 973 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 121 naš sugrađanin, dok su nažalost četiri osobe preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenata, od kojih je 188 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 132 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 78.  Na respiratoru je sedam pacijenata, 16 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 10 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.340 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.865 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 57.815 osoba zaraženih koronavirusom, te 55.111 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 172, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 286.
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 426 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 948 PCR briseva.Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.
Covid-pozivni centar zabilježio je 551 poziv, a obavljen je i 261 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.996 doza vakcina, i to: 1.681 na Zetri i 1.315 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.