Vlada Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo 15 novozaraženih koronavirusom, 10 oporavljenih i bez preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 598 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 33 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 10. Na respiratoru i na kiseoničkoj potpori disanju nalaze se dvije osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 76 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 665 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.752 osobe zaražene koronavirusom i 51.389 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 15.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 43 pacijenta i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 112 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 142 poziva, a obavljeno je 36 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.518 doza vakcina. Danas je planiran nastavak vakcinacije građana, kao i revakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također će biti organizirana i vakcinacija onkoloških pacijenata.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre, iz Ministarstva zdravstva KS mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.